Málnás gyümölcskrémes

Egy finom málnás gyümölcskrémes recept, aminek a készítése is egyszerű. A krémet, igény szerint, liszt helyett, pudingporral is készíthetjük.

Málnás gyümölcskrémes
Málnás gyümölcskrémes

Mennyiség: 24 szelet | Előkészítés: 20 perc | Sütés/főzés: 50 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

500 g friss málna


A piskótához:

6 db tyúktojás, 120 g finomliszt, 120 g kristálycukor, 30 g vaj (margarin)


A piskóta lekenéséhez:

150 g málnalekvár vagy dzsem (elhagyható, vagy helyettesíthető)


A sárgakrémhez:

1000 ml tehéntej, 150 g finomliszt, 300 g kristálycukor, 6 db tyúktojás, 1/2 vaníliarúd (vagy 20 g vaníliás cukor)

Málnás gyümölcskrémes készítése

1., A friss málnát átválogatjuk, a hibás, sérült, kevésbé érett málnaszemeket eltávolítjuk, majd többször váltott hideg vízben megmossuk, átöblítjük. Ezután a málnát egy szűrőbe tesszük, amiben jó alaposan lecsepegtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, a lisztet átszitáljuk, a sütőt 160 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük. Egy magas falú, körülbelül 40×30 cm-es méretű tepsi alját sütőpapírral kibélelünk (ha nem akarna a helyén maradni a sütőpapír, akkor vékonyan olajjal vagy vajjal kenjük meg a tepsit, úgy nem fog csúszkálni a sütőpapír).

3., A piskótához szükséges tojásokat egyesével felütjük, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy keverőtálban vagy habüstben, habverővel felverjük, majd miközben a habot tovább verjük, kis adagokban, szakaszosan hozzáadjuk a cukor kétharmad részét (80 g) és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény habot készítünk. A tojások sárgáját a cukor harmadával (40 g) egy nagyobb keverőtálban vagy habüstben egy habverő segítségével habosra keverjük.

4., A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével beleforgatjuk a tojások fehérjéből készített habot. Ezután folyamatos keverés mellett kis adagokban hozzáadjuk és beleforgatjuk az átszitált lisztet is. A lisztet finoman szórjuk, és úgy keverjük bele a tésztába, hogy a habot lehetőleg ne nagyon törjük össze. Végül hozzákeverjük az olvasztott és langyosra hűtött vajat vagy margarint is.

5., Az elkészült piskótamasszát a sütőpapírral kibélelt tepsibe borítjuk és elegyengetjük. A massza tetejét egy habkártya vagy keverőlapát segítségével elsimítjuk. Ezután a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 35-40 perc alatt a piskótát készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Néhány perc hűlés után a piskótát egy rácsra vagy nyújtódeszkára borítjuk. A sütőpapírt eltávolítjuk, majd a piskóta széleit körben, körülbelül 3-5 mm vékony csíkban levágjuk. A levágott részeket apróbb darabokra tépkedjük, és egy tányérra halmozzuk, majd a lekapcsolt, de még forró sütőbe tesszük, hogy jól megszáradjon.

6., Amíg a piskóta megsül és kellően kihűl, addig elkészítjük a sárgakrémet. A krémhez szükséges tojásokat egyesével felütjük, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások sárgáját 250 ml tejjel elkeverjük, majd állandó keverés mellett több részletben hozzáadjuk a lisztet és az egészet csomómentesre keverjük. A maradék 750 ml tejhez hozzáadjuk cukor felét (150 g), a hosszában felhasított vanília rudat (vagy vaníliás cukrot) és az egészet gyakori keverés mellett felforraljuk. A forró vaníliás-tejet állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékhez. A keveréket állandó keverés mellett ismét felforraljuk és mérsékelt hőfokon addig főzzük, míg kellően besűrűsödik.

7., A tojások fehérjét egy keverőtálban vagy habüstben egy kézi- vagy gépi habverővel habosra felverjük, majd miközben a habot tovább verjük, kis adagokban, szakaszosan hozzáadjuk a cukor maradék részét (150 g) és a cukrozott tojásfehérjéből kemény habot készítünk. Végül a habot az elkészült, de még forró sárgakrémbe beleforgatjuk.

8., A kihűlt piskótát a magas falú tepsibe visszarakjuk, majd a tetejét vékonyan megkenjük forró málnalekvárral (a lekvár akár el is hagyható). Egyenletesen ráhalmozzuk a már előkészített és jól lecsöpögtetett málnát a piskóta tetejére, majd a kissé már kihűlt vaníliás krémet ráborítjuk és elegyengetjük, a tetejét egy keverőlapát vagy habkártya segítségével elsimítjuk.

9., A piskóta széleiről levágott és megszárított tésztadarabokat kézzel elmorzsoljuk vagy egy aprítógép segítségével morzsát készítünk. Az édes morzsát egyenletesen, vékonyan az elsimított krém tetejére szórjuk. Ezután a tepsit hűtőbe tesszük és az elkészült süteményt jól lehűtjük. Szeletelés előtt hagyjuk legalább néhány órát vagy egy éjszakát állni, hogy a krém teljesen meg tudjon szilárdulni!

Tippek, javaslatok málnás gyümölcskrémes készítéséhez

A málnás gyümölcskrémes az egyik legfinomabb gyümölcsös sütemény. Miután a krém megdermedt az elkészült málnás gyümölcskrémest tetszés szerinti alakú és méretű szeletekre vágjuk. Általában négyzet vagy téglalap alakúra szeleteljük.

Liszt helyett, pudinggal is készíthetjük a sárgakrémet. Ekkor a liszt helyett használjunk 3 csomag (120 g) vanília ízű pudingport és akár elhagyhatjuk a vanília rudat is belőle.

A gyümölcskrémest a málna helyett elkészíthetjük szinte bármilyen más gyümölcsből. A készítéskor célszerű előnyben részesíteni az éppen aktuális idénygyümölcsöket. A krémes készítéséhez tetszés és ízlés szerint használhatunk szőlőt, meggyet, cseresznyét, epret, ribizlit, áfonyát, őszibarackot, kajszibarackot, ananászt, banánt stb. Így a recept alapján készíthető epres gyümölcskrémes, szőlős gyümölcskrémes stb.