Meggyes piskóta
Egy finom meggyes piskóta recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt készíthetjük friss magozott meggyből vagy meggybefőttből és fagyasztott meggyből is.
Mennyiség: 24 szelet Előkészítés: 20 perc Sütés: 30-35 perc Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
300 g finomliszt, 6 db tyúktojás, 150 g porcukor, 300 g puha vaj (margarin), 6 g sütőpor, 150 g kristálycukor, 10 g vaníliás cukor, 300 g magozott meggy, 1 db citrom lereszelt héja (elhagyható)
Meggyes piskóta készítése
1. Az alapanyagokat szobahőmérsékletűre melegítjük. A magozott meggyet egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sütőporral összekevert lisztet és a porcukrot átszitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojássárgát, majd beleforgatjuk az előkészített meggyet.
3. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajas keverékbe óvatosan belekeverjük a habot, majd a sütőporral összekevert lisztet.
4. A keveréket, egy sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett), nagyjából 38x28 cm-es, magas oldalfalú tepsibe borítjuk, és egyenletes vastagságban elsimítjuk.
5. Behelyezzük a 180 °C-ra melegített sütőbe, és nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütés befejezése előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően megsült.
6. A langyosra hűlt meggyes piskótát egyforma méretű, négyzet alakú szeletekre vágjuk, a felületére porcukrot szitálunk.
Tippek, javaslatok meggyes piskóta készítéséhez
A süteményt készíthetjük friss magozott meggyből, meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is. Ez utóbit felhasználás előtt fel kell olvasztani. Bármelyiket is választjuk a meggy levét minden esetben kissé nyomkodjuk ki és alaposan csepegtessük le!
A meggyes piskótát igény szerint őrölt fahéjjal (3 g) is fűszerezhetjük, melyet a legegyszerűbben a liszthez keverve adhatunk hozzá.