Meggyes piskóta

Egy finom meggyes piskóta recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt készíthetjük friss magozott meggyből vagy meggybefőttből és fagyasztott meggyből is.

Meggyes piskóta
Meggyes piskóta

Mennyiség: 24 szelet | Előkészítés: 20 perc | Sütés: 30-35 perc | Elkészítési idő: 60 perc

Recept hozzávalók

300 g finomliszt, 6 db tyúktojás, 150 g porcukor, 300 g puha vaj (margarin), 6 g sütőpor, 150 g kristálycukor, 10 g vaníliás cukor, 300 g magozott meggy, 1 db citrom lereszelt héja (elhagyható)

Meggyes piskóta készítése

1., Az alapanyagokat szobahőmérsékletűre melegítjük. A magozott meggyet egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sütőporral összekevert lisztet és a porcukrot átszitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojássárgát, majd beleforgatjuk az előkészített meggyet.

3., A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajas keverékbe óvatosan belekeverjük a habot, majd a sütőporral összekevert lisztet.

4., A keveréket, egy sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett), nagyjából 38x28 cm-es, magas oldalfalú tepsibe borítjuk, és egyenletes vastagságban elsimítjuk.

5., Behelyezzük a 180 °C-ra melegített sütőbe, és nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütés befejezése előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően megsült.

6., A langyosra hűlt meggyes piskótát egyforma méretű, négyzet alakú szeletekre vágjuk, a felületére porcukrot szitálunk.

Tippek, javaslatok meggyes piskóta készítéséhez

A süteményt készíthetjük friss magozott meggyből, meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is. Ez utóbit felhasználás előtt fel kell olvasztani. Bármelyiket is választjuk a meggy levét minden esetben kissé nyomkodjuk ki és alaposan csepegtessük le!

A meggyes piskótát igény szerint őrölt fahéjjal (3 g) is fűszerezhetjük, melyet a legegyszerűbben a liszthez keverve adhatunk hozzá.