Méteres kalács

Egy finom méteres kalács recept, aminek a készítése is egyszerű. Ugyan kissé hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de megéri vele vacakolni, mert egy nagyon finom sütemény, ami bőven kárpótol a fáradozásunkért.

Méteres kalács

Mennyiség: ~1 méter Előkészítés: 20 perc Sütés: 40 perc Elkészítési idő: 2 óra + hűtés

Hozzávalók

A világos piskótához:

4 db tyúktojás, 100 g finomliszt, 80 g kristálycukor, 10 g étolaj


A csokoládés piskótához:

4 db tyúktojás, 85 g finomliszt, 15 g holland kakaópor, 80 g kristálycukor, 10 g étolaj


A krémhez:

2 csomag puncs ízű pudingpor, 600 ml tehéntej, 300 g vaj (margarin), 150 g porcukor, 30-50 ml rum (rumaroma), 100 g mazsola (elhagyható)


A csokoládébevonathoz:

200 g étcsokoládé tortabevonó (a hígításhoz semleges ízű étolaj, ha szükséges)

Méteres kalács készítése

1. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A lisztet átszitáljuk (a csokoládés piskótánál előtte hozzákeverjük a kakaóport). Két darab, körülbelül 1 liter űrtartalmú (~30 cm hosszú) őzgerinc formát sütőpapírral béleljük vagy zsiradékkal kikenjük, majd liszttel vékonyan megszórjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. Összeállítjuk a világos piskóta tésztáját. Négy darab tojásfehérjéből és 50 g kristálycukorból közepesen kemény tojásfehérjehabot készítünk. Négy darab tojássárgáját, 30 g kristálycukorral habosra keverünk, közben hozzáadjuk az étolajat. Belekeverjük a tojásfehérjehab harmadát, amivel fellazítjuk, majd lassan beleforgatjuk a maradék habot is. A lisztet hozzáadjuk és finoman beleforgatjuk. A csokoládés piskóta készítése szinte mindenben megegyezik, csak annyi a különbség, hogy kakaóporral kevert lisztet használunk hozzá.

3. A keverékeket külön-külön az előkészített őzgerinc formába öntjük. A felületüket elsimítjuk, majd nagyjából 40-45 perc alatt készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk. A megsült piskótát rácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni, majd az őzgerincformát eltávolítjuk. A tésztákat egy vágódeszkán az őzgerincforma bordamélyedései mentén felszeleteljük (körülbelül 10-15 mm széles szeletekre vágjuk).

4. Amíg a tészta megsül, elkészítjük a krémet. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 10 percig meleg vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A pudingport 200 ml tejjel simára keverjük. A maradék tejet felmelegítjük, majd hozzákeverjük a pudingporos keveréket. Folyamatos keverés közben az egészet felforraljuk, besűrítjük, majd langyosra hűtjük. Közben a puha vajat vagy margarint a porcukorral, habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a rumot (rumaromát) és a mazsolát (elhagyható), majd az egészet alaposan összekeverjük.

5. A krémmel egymáshoz “ragasztjuk” a tésztaszeleteket. Olyan módon, hogy egy világos tésztaszeletet egy sötét kövessen, melyek közé krémet kenünk és gyengéden összenyomjuk. Az esetlegesen kimaradt krémet az így kialakított rúd vagy rudak felületére kenjük és elsimítjuk. Ezután, legalább 30-60 percre hideg helyre tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen.

6. A kelően lehűlt rúd vagy rudak felületét bevonjuk vízgőz felett felolvasztott csokoládéval, amit szükség esetén finomított, semleges ízű étolajjal hígíthatunk. A bevonó anyagot rácsorgatjuk a rúd vagy rudak felületére. Gyors határozott mozdulatokkal egyenletesen elsimítjuk egy spatula segítségével, majd megvárjuk, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.

Tippek, javaslatok méteres kalács készítéséhez

Tálaláskor a méteres kalács szeletelését kissé ferdén végezzük egy forró vízbe mártott, majd szárazra törölt, éles kés segítségével. Szeletelés közben ügyeljünk a csokoládémáz épségére!

Az összes tojásfehérjét és a megfelelő mennyiségű kristálycukrot akár egyben is habbá verhetjük, majd két egyenlő részre eloszthatjuk.

A puncs ízű puding helyett használhatunk más ízesítésű pudingot is, de akár egyszerre kétfélét is. Eper- vagy vanília ízű pudinggal is nagyon finom.

A méteres süti tésztáját egy kis reszelt citromhéjjal még ízletesebbé tehetjük.

A méteres kalácsot egyszerűbben is elkészíthetjük. Ekkor a megsült tésztákat más módon szeleteljük. Hosszanti irányban, három, egyforma vastagságú szeletre vágjuk mindkettőt. A világos és sötét tészta középső részét felcseréljük egymással. A krémmel egymáshoz ragasztjuk a tésztaszeleteket, majd a kimaradt krémet az összeállított rúd vagy rudak felületére simítjuk. A 30-60 perces dermesztés után bevonjuk csokoládéval. Tálaláskor a szeletelést nem ferdén végezzük, hanem a hossztengelyre merőlegesen.

Méteres kalács készítés közben
Méteres kalács készítés közben
Méteres kalács