Rántott csirkemell csíkok
Rántott csirkemell csíkok receptje, aminek a készítése is egyszerű. A pácolt csirkemell falatokat ropogós bunda veszi körül és a felhasznált fűszereknek köszönhetően nagyon ízletes. Igény szerint a csípős paprikával ízesített változata is elkészíthető.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 50 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók
- 1 kg csirkemellfilé
A hús pácolásához:
- 100 ml szénsavas ásványvíz (vagy ivóvíz),
- 15 g konyhasó,
- 2 g fűszerpaprika-őrlemény (1 kk.),
- 2 g fokhagyma-granulátum (1 kk.),
- 50 g majonéz,
- 10 g mustár
A panírhoz:
- 100 g finomliszt,
- 2 g fűszerpaprika-őrlemény (1 kk.),
- 2 g fokhagyma granulátum (1 kk.),
- 2 db tyúktojás,
- 100 ml ivóvíz,
- 250 g zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 1 liter étolaj
Rántott csirkemell csíkok készítése
1., A rántott csirkemell csíkok készítését a csirkemell darabolásával kezdjük, amelyet a hosszirányra kissé ferdén vágva, körülbelül 2 cm széles csíkokra darabolunk.
2., A pác hozzávalóit egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a csirkemelldarabokat, és alaposan beleforgatjuk a pácba. Lefedve, hideg helyen, legalább 30 percig érleljük.
3., Sütés előtt közvetlenül, összeállítjuk a panírtésztát. Egy tálban összekeverjük a tojást és a vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és a lisztet, majd a tésztát csomómentesre dolgozzuk.
4., A pácolt csirkemell csíkokat egyenkét belemártjuk a tésztába, majd megforgatjuk zsemlemorzsában (figyeljük rá, hogy mindenhol bevonja a morzsa).
5., A panírozott darabokat, több részletben, közepesen forró (170-180 °C) olajban, néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
6., A készre sült darabokat egy szűrőbe vagy papírtörlőre helyezzük, és alaposan lecsepegtetjük.
Tippek, javaslatok rántott csirkemell csíkok készítéséhez
Az elkészült rántott csirkemell csíkok mellé nagyon jól illik a legtöbb burgonya-, vagy rizsköret, de akár egy szelet kenyérrel (például: szendvicskenyér) is fogyasztható.
A csípős ízek kedvelői használhatnak a csemege fűszerpaprika-őrlemény helyett Cayenne-borsot vagy más csípős paprikát. Ízlés szerint a paprika helyett őrölt fekete borssal is fűszerezhetjük.
A fokhagyma-granulátum helyett használhatunk friss fokhagymát is, amelyet pépesíve vagy egészen apróra vágva használhatunk fel.