Rántott tök
Egy finom rántott tök recept, aminek a készítése is egyszerű. A vékonyra vágott zsenge tökszeletek fokhagymával ízesített, ropogós bundában rejtőznek, melyeket előételként vagy főételként is fogyaszthatunk.
Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 40 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Hozzávalók
- 1 db kisméretű (kb. 500 g) zsenge spárgatök (főzőtök),
- 10-15 g konyhasó,
- ízlés szerint őrölt fekete bors
A bundázáshoz:
- 60 g finomliszt,
- 2-3 db tyúktojás,
- 150 g zsemlemorzsa,
- 5 g fokhagyma-granulátum (elhagyható)
A sütéshez:
- 8 dl étolaj
Rántott tök készítése
1., A rántott tök készítését, a tök megmosásával kezdjük. Ezután a két végét levágjuk, meghámozzuk, majd nagyjából 5 mm vastag szeletekre vágjuk (a magokat nem szükséges eltávolítani, ha egészen fiatal a tök).
2., A szeletek mindkét oldalát sóval (és borssal) megszórjuk, majd 20-30 percig félre rakjuk. A só hatására a tök megpuhul és levet enged. Ezért érdemes egy szűrőbe téve pihentetni a szeleteket.
3., Előkészítjük a bundázáshoz az alapanyagokat. A szeleteket egyesével lisztben, felvert egész tojásban, és fokhagymaporral ízesített zsemlemorzsában megforgatjuk.
4., A panírozott szeleteket, adagonként, néhány perc alatt, aranybarnára és ropogósra sütjük a közepesen forró (170-180 °C) olajban.
5., A megsült darabokat papírtörlőre vagy egy szűrőbe helyezzük, és alaposan lecsepegtetjük.
Tippek, javaslatok rántott tök készítéséhez
A recept alapján elkészített rántott tök, elegendő 4 fő részére előételként, viszont valamilyen körettel tálalva, akár főételként is fogyasztható.
Nagyon jól illik mellé kapormártás, tartármártás és majonéz is.
A zsenge főzőtök belsejében még egészen aprók a magok, ezért nem szükséges eltávolítani azokat. Ha viszont csak idősebb tök áll rendelkezésünkre, akkor a sózás előtt érdemes megszabadulni a magoktól.
A fokhagyma-granulátum helyett vagy mellett, keverhetünk a zsemlemorzsába szezámmagot, apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet és rozmaringot is.