Tepertős pogácsa

Egy finom tepertős pogácsa recept, aminek a készítése is egyszerű. A pogácsatésztát hajtogathatjuk vagy hajtogatás nélkül is készíthetjük. Megfelelő tárolás mellett napokig puha és omlós marad.


Tepertős pogácsa

Mennyiség: 20 db | Előkészítés: 30 perc | Sütés: 16-20 perc | Elkészítési idő: 60 perc + érlelés

Recept hozzávalók

1000 g finomliszt, 180 g sertészsír, 400 g ivóvíz, 50 g friss élesztő (14 g szárított), 1 db tyúktojás, 320 g darált tepertő, 40 g konyhasó, 5 g őrölt fekete bors


A lekenéshez:

1 db tyúktojás

Tepertős pogácsa készítése

1., A lisztet egy megfelelő méretű keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kimért só mennyiségének egyharmad részét (kb. 15 g), majd a 1-1,5 cm-es kockákra darabolt sertészsírt, amit összemorzsolunk a liszttel.

2., A lisztes keverékben egy mélyedés készítünk, amibe beleöntjük a hideg vízben feloldott élesztőt és a tojást, majd az egészet összegyúrjuk (gépet is használhatunk).

3., A darált tepertőt az őrölt fekete borssal és a só maradék kétharmad részével (kb. 25 g) összedolgozzuk, majd ezt a tepertős keveréket is belegyúrjuk az omlós tésztába.

4., A kész tésztát 3 cm vastagra kinyújtjuk, fóliával letakarjuk, és legalább 10-12 órán át hűtőben érleljük, hűtjük. Érlelés közben, igény szerint 3-4 alkalommal a tésztát hajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk, de hajtogatás nélkül is készíthetjük.

5., Érlelés után a tészta felületét hosszában és keresztben nem túl mélyen késsel bevagdaljuk. Lisztbe mártott, 6 cm átmérőjű, sima szélű, kerek kiszúróval a pogácsákat kiszúrjuk a tésztából, majd papírral bélelt sütőlemezre helyezzük.

6., A pogácsák tetejét összekevert egész tojással lekenjük, majd langyos helyen (32-35 °C-on) 30-60 percig kelesztjük.

7., Sütés előtt közvetlenül ismét lekenjük tojással, majd a 220 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 16-20 perc alatt szép világosbarnára sütjük a tepertős pogácsákat.

Tippek, javaslatok tepertős pogácsa készítéséhez

A recept alapján, nagyjából 20 darab tepertős pogácsa készíthető. A 6 cm-kiszúró helyet viszont használhatunk 3-4 cm-es kiszúrót is. Ekkor lényegesen több, apróbb méretű pogácsát kapunk.

Kihűlés után a pogácsákat egy jól záródó műanyag dobozba vagy műanyag zacskóba tesszük. Megfelelő tárolás mellett akár egy hétnél is tovább puhák maradhatnak.

A pogácsatésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk! Így elkerülhetjük, hogy a zsiradék túlságosan megolvadjon. A tészta laza szerkezetét növelhetjük hajtogatással is.

A pogácsák kiszúrása után maradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd hűtőben való pihentetés után pogácsákat formázunk belőle.

Egyéb receptek

Túrós pogácsa

Túrós pogácsa

A recept alapján, nagyjából 30 darab túrós pogácsa készíthető. A 4 cm-kiszúró helyet viszont használhatunk 3 cm-es...

Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

A sajtos pogácsa az egyik legfinomabb és legnépszerűbb sós teasütemény. Egy hétnél is tovább puha és omlós marad...

Túrós rúd

Túrós rúd

Megfelelő tárolás mellett napokig puha és omlós marad. Készíthetjük szezámmagos és sajtos változatban is...