Tepertős pogácsa

Egy finom tepertős pogácsa recept, aminek a készítése is egyszerű. A pogácsatésztát hajtogathatjuk vagy hajtogatás nélkül is készíthetjük. Megfelelő tárolás mellett napokig puha és omlós marad.

Tepertős pogácsa

Mennyiség: 20 db Előkészítés: 20 perc Sütés: 16-20 perc Elkészítési idő: 60 perc + érlelés

Hozzávalók

1000 g finomliszt, 180 g sertészsír, 400 g ivóvíz, 50 g friss élesztő (14 g szárított), 1 db tyúktojás, 320 g darált tepertő, 40 g konyhasó, 5 g őrölt fekete bors


A lekenéshez:

1 db tyúktojás

Tepertős pogácsa készítése

1. A lisztet egy megfelelő méretű keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kimért só mennyiségének egyharmad részét (kb. 15 g), majd a 1-1,5 cm-es kockákra darabolt sertészsírt, amit összemorzsolunk a liszttel.

2. A lisztes keverékben egy mélyedés készítünk, amibe beleöntjük a hideg vízben feloldott élesztőt és a tojást, majd az egészet összegyúrjuk (gépet is használhatunk).

3. A darált tepertőt az őrölt fekete borssal és a só maradék kétharmad részével (kb. 25 g) összedolgozzuk, majd ezt a tepertős keveréket is belegyúrjuk az omlós tésztába.

4. A kész tésztát 3 cm vastagra kinyújtjuk, fóliával letakarjuk, és legalább 10-12 órán át hűtőben érleljük, hűtjük. Érlelés közben, igény szerint 3-4 alkalommal a tésztát hajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk, de hajtogatás nélkül is készíthetjük.

5. Érlelés után a tészta felületét hosszában és keresztben nem túl mélyen késsel bevagdaljuk. Lisztbe mártott, 6 cm átmérőjű, sima szélű, kerek kiszúróval a pogácsákat kiszúrjuk a tésztából, majd papírral bélelt sütőlemezre helyezzük.

6. A pogácsák tetejét összekevert egész tojással lekenjük, majd langyos helyen (32-35 °C-on) 30-60 percig kelesztjük.

7. Sütés előtt közvetlenül ismét lekenjük tojással, majd a 220 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 16-20 perc alatt szép világosbarnára sütjük a tepertős pogácsákat.

Tippek, javaslatok tepertős pogácsa készítéséhez

A recept alapján, nagyjából 20 darab tepertős pogácsa készíthető. A 6 cm-kiszúró helyet viszont használhatunk 3-4 cm-es kiszúrót is. Ekkor lényegesen több, apróbb méretű pogácsát kapunk.

Kihűlés után a pogácsákat egy jól záródó műanyag dobozba vagy műanyag zacskóba tesszük. Megfelelő tárolás mellett akár egy hétnél is tovább puhák maradhatnak.

A pogácsatésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk! Így elkerülhetjük, hogy a zsiradék túlságosan megolvadjon. A tészta laza szerkezetét növelhetjük hajtogatással is.

A pogácsák kiszúrása után maradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd hűtőben való pihentetés után pogácsákat formázunk belőle.

Tepertős pogácsa