Túrógombóc
Egy finom túrógombóc recept, aminek a készítése is egyszerű. Fogyaszthatjuk sósan, édesen, köretként, desszertként vagy főételként is. Igény szerint megtölthetjük friss gyümölccsel, illetve szárított gyümölcsöt vagy kaprot, citromhéjat is keverhetünk bele.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 50 perc Főzés: 5 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók
500 g tehéntúró, 75-80 g búzadara, 2-3 db tyúktojás (mérettől függően), 5 g konyhasó
A vajon pirított zsemlemorzsához:
50 g vaj, 150 g zsemlemorzsa
A túrógombócok főzéséhez:
4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó
A tálaláshoz, ízesítéshez:
200 g tejföl, 50-100 g porcukor, vaníliás cukor, baracklekvár, kapor, őrölt fahéj
Túrógombóc készítése
1. A túrót szűrőn vagy burgonyanyomón áttörjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy keverőtálban alaposan összekeverjük az áttört túrót, a búzadarát, a tojások sárgáját és a sót. A búzadara mennyiségét a túró minősége szerint szabályozzuk. Ha nedves a túró, tegyünk bele kicsit többet, ha viszont száraz, akkor kicsivel kevesebbet.
3. A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A habot finoman beleforgatjuk a túrós keverékbe, majd a kész tésztát hűtőben 30 percig pihentetjük.
4. Közben egy serpenyőben felmelegítjük a vajat. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és gyakori keverés mellett világos barnára pirítjuk. Valamint a gombócok főzéséhez szükséges sóval ízesített vizet felforraljuk.
5. A pihentetett tésztából, vizes kézzel, egyenletes nagyságú, 4-5 cm átmérőjű gombócokat formázzuk. Ezeket a gyenge forrásban tartott, enyhén sós vízben, kisebb adagokban néhány perc alatt megfőzzük.
6. Amikor a gombócok a víz felszínére jönnek, egy szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és a vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Tippek, javaslatok túrógombóc készítéséhez
Az elkészült túrógombóc sósan, édesen, köretként, desszertként vagy főételként is fogyasztható. Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk tejföllel, baracklekvárral, valamint megszórhatjuk fahéjas- vagy vaníliás porcukorral, reszelt citromhéjjal, apróra vágott friss kaporral.
A túrógombócot készíthetjük és tálalhatjuk úgy is, hogy a készre főzött gombócokat nem forgatjuk meg a pirított zsemlemorzsában, hanem csak tálalás után szórjuk rá a morzsát vagy esetleg mellé helyezzük.
Igény szerint a túrógombóc tésztájába tehetünk apróra vágott kaprot, reszelt citromhéjat vagy szárított gyümölcsöket is (például sárgabarack, áfonya, szilva, mazsola). Esetleg friss gyümölccsel (szamóca, sárgabarack, meggy) meg is tölthetjük a gombócokat. Ekkor desszertként fogyasztva vaníliafagylaltot is kínálhatunk mellé.
A zsemlemorzsát esetleg zsiradék hozzáadása nélkül is megpiríthatjuk.