Túrós csusza

Egy finom túrós csusza recept, aminek a készítése is egyszerű. Hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként és köretként is.

Túrós csusza

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 45 perc + szikkasztás Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

250 g tehéntúró, 250 ml tejföl, 150 g füstölt szalonna


A csuszatésztához:

400 g finomliszt, 3 db tyúktojás, 5 g konyhasó (vagy 500 g száraz csuszatészta)


A tészta főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó

Túrós csusza készítése

1. Először elkészítjük a csuszatésztát, amit már előző nap vagy még korábban érdemes elkészíteni, mivel a tésztát viszonylag hosszú ideig kell szikkasztani. A tészta alapanyagaiból gyúrt tésztát készítünk, amit két egyforma részre osztunk, majd pihentetés után, mindkét tésztadarabot vékonyra kinyújtjuk. A tésztát addig szikkasztjuk, szárítjuk, amíg annyira meg nem szárad, hogy tördelni lehessen. Ezután a tésztát nagyjából féltenyérnyi nagyságú darabokra tördeljük (élelmiszerboltokban beszerezhető száraz csuszatésztát is használhatunk).

2. A füstölt szalonna bőrét eltávolítjuk, majd nagyjából 10×10 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben – nem túl magas hőfokon – a kis szalonnadarabokat ropogósra pirítjuk, miközben a zsírt lassan kiolvasztjuk belőlük. A kellően megpirult szalonnadarabokat a zsírral együtt egy szűrőbe borítjuk és a zsírt egy edénybe szűrjük.

3. A csuszatésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben néhány perc alatt készre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük! Miután a tészta feljött a főzővíz tetejére, kiveszünk néhány tésztadarabot és átvágás után ellenőrizzük, hogy nem tartalmaz még belül nyers részt. A kellően megfőtt tésztát leszűrjük és bő hideg vízzel leöblítjük, átforgatva jól lecsepegtetjük.

4. Amíg a tészta kellően megfő, addig a tejfölt simára keverjük, a túrót összemorzsoljuk, esetleg egy villa segítségével szétnyomkodjuk. A füstölt szalonnából nyert töpörtyűt tálalásig melegen tartjuk.

5. Egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük a füstölt szalonna sütésekor kapott zsiradékot. A szalonna minőségétől függően ez a mennyiség változhat. Ha túl soknak találnánk a kisült zsiradékot, akkor csak egy részét használjuk fel! A meleg zsiradékhoz hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és gyakori keverés mellett a tésztát felforrósítjuk. Közben kóstolás után, ha szükségesnek érezzük, akkor sóval ízesítjük.

6. A forró csuszatésztát egy előmelegített tálalóedényre halmozzuk. A tészta tetejére szórjuk az összemorzsolt túrót és gazdagon meglocsoljuk tejföllel, majd rászórjuk a pirított szalonnadarabokat is. Célszerű az egészet néhány percre forró sütőbe helyezni, hogy a túró és tejföl is a tészta hőmérsékletére melegedjen, de ez akár el is hagyható.

Tippek, javaslatok túrós csusza készítéséhez

Készíthetjük a túrós csuszát úgy is, hogy a forró tésztához keverjük a túró, a tejföl és a szalonnapörc kétharmadát, majd az egészet jól átforrósítjuk, kissé lepirítjuk. Tálaláskor a maradék túrót, tejfölt és pirított szalonnadarabokat rátesszük a tetejére.

A túrós csusza hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, köretként is (például: harcsa túrós csusza ágyon).

Az elkészült túrós csuszát még forrón tálaljuk és azonnal fogyasztjuk. A tetejére szórt, apróra vágott kaporral, újhagymával vagy metélőhagymával (snidlinggel) díszíthetjük.

A frissen készített csuszatészta helyett természetesen használhatunk kereskedelmi forgalomban kapható csuszatésztát is.

Túrós csusza