Uborkasaláta
Hagyományos uborkasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A fokhagymával fűszerezett, ecetes salátalében érlelt szeletelt uborka az egyik legnépszerűbb savanyúság.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
1000 g uborka, 20 g konyhasó, 30 ml ételecet (10%-os), 50 g kristálycukor, 500 ml ivóvíz, 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
Uborkasaláta készítése
1. Az uborkákat nagyjából 10 percig hideg vízben áztatjuk, majd jó alaposan megmossuk. A végeiket levágjuk, és megkóstoljuk. Ha keserűnek érezzük, akkor vágunk még belőle, majd meghámozzuk (kígyóuborkát nem szükséges hámozni és a végeit levágni). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Amíg az uborkákat áztatjuk, addig elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A fokhagymát megtisztítjuk, a kés lapjával összezúzzuk, majd apróra vágjuk. A vízbe belekeverjük az ecetet, hozzáadjuk a cukrot, a fokhagymapépet és az egészet addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Miután elkészült hideg helyre rakjuk.
3. Az előkészített uborkát vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk. Hozzákeverjük a sót és körülbelül 10-15 percig állni hagyjuk, miközben párszor átforgatjuk. A sózás hatására az uborkaszeletek levet engednek és felpuhulnak.
4. A megpuhult uborkaszeletekből finoman kicsavarjuk, kinyomkodjuk a levet és az elkészített ecetes-fokhagymás salátalébe keverjük. Kóstolás után, ha szükséges, akkor ízesítjük még cukorral, ecettel vagy sóval, majd az egészet jól lehűtjük.
Tippek, javaslatok uborkasaláta készítéséhez
Az elkészült uborkasaláta tetejét, tálaláskor, pár csepp étolajjal vagy olívaolajjal meglocsoljuk. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, őrölt fehér- vagy fekete borssal és díszíthetjük még akár néhány szelet paradicsommal is. Valamint tálalhatjuk még tejföllel, aprított kaporral, metélőhagymával, petrezselyemzölddel is.
A salátaecetet akár már előző nap is elkészíthetjük, és jól lehűtve keverhetjük hozzá az előkészített uborkaszeletekhez.
Ha a salátát kígyóuborkából készítjük, akkor azt nem kell meghámozni. Más fajtájú uborka használatakor általában meg szokták az uborkát hámozni, de ezt nem feltétlenül szükséges megtenni. Az uborkák mosásakor viszont még alaposabban át kell dörzsölni a felületüket. Szóval, akik nem idegenkednek az uborka héjától, azok akár rajta is hagyhatják. Úgy talán még látványosabb és vitamin-gazdagabb lesz a végeredmény.
Aki már unalmasnak találná a vékony uborkaszeleteket, az nyugodtan vághatja akár vastagabb karikákra, hosszú vékony csíkokra, kockákra, stb.
Az uborkasaláta frissen fogyasztva a legfinomabb. Viszont tálalás előtt néhány órával azért érdemes elkészíteni, hogy kellően le tudjuk hűteni és az ízek is jobban össze tudjanak érni. Ha túl hosszú ideig tároljuk, akkor az uborka túlságosan is felpuhul, és sokat veszít az élvezeti értékéből.
Tejfölös uborkasaláta
Az elkészült uborkasalátát tálalhatjuk akár tejföllel is, amit rátehetünk a tetejére, de akár össze is forgathatjuk vele. Ekkor díszítésként finomra vágott kaporral, metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel szórjuk meg a tetejét. Esetleg érdemes kipróbálni a tejfölös uborkasaláta változatot is.