Zöldbableves
Egy finom zöldbableves recept, aminek a készítése is egyszerű. Tálalhatjuk csipetkével, galuskával, valamint kolbásszal vagy virslivel is gazdagíthatjuk. Igény szerint főzhetünk a levesbe apróra darabolt sárgarépát, zellert, burgonyát stb.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 60 perc
Recept hozzávalók
600 g friss zöldbab, 40 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 5-10 g konyhasó, 50 ml étolaj, 40 g finomliszt, 3 g fűszerpaprika-őrlemény, 300 ml tejföl, 15 ml ecet (10 %-os, elhagyható), 1 csomó petrezselyemzöld, 1500 ml ivóvíz
Zöldbableves készítése
1., A zöldségeket, megtisztítjuk, megmossuk. A friss zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk a hosszirányra kissé rézsútosan (ferdén). A vöröshagymát és petrezselyemzöldet egészen apróra vágjuk. A fokhagymát pépesítjük vagy apróra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy megfelelő méretű edényben felforraljuk a vizet vagy a zöldség alaplevet. Hozzáadjuk az előkészített zöldbabot és gyakori keverés mellett puhára főzzük.
3., Közben egy serpenyőben zsemleszínű rántást készítünk. Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyakori keverés mellett addig pirítjuk, amíg világosbarna színű (zsemleszínű) nem lesz. Az elkészült rántáshoz hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát és petrezselyemzöldet, valamint a fokhagymapépet és a fűszerpaprikát, majd félre tesszük és lehűtjük.
4., A langyosra hűlt rántáshoz hozzákeverjük a simára dolgozott tejfölt. Álandó keverés mellett a rántást felhígítjuk a megpuhult zöldbab főzőlevének egy részével (nagyjából 2 merőkanálnyi mennyiség elegendő).
5., A felhígított rántást, folyamatos keverés mellett, a forrásban lévő leveshez öntjük. Az egészet ismét felforraljuk, a levest besűrítjük és néhány percig még gyenge forrásban tartjuk. Közben kevés sóval, esetleg ecettel ízesítjük.
Tippek, javaslatok zöldbableves készítéséhez
A zöldbableves készíthető, illetve tálalható levesbetéttel is (például galuskával vagy külön kifőzött csipetkével). Igény szerint kolbászt vagy virslit is főzhetünk a levesbe.
Az ivóvíz helyet csontlé, zöldség alaplé vagy csirke alaplé is használható a leves készítéséhez.
A fűszerpaprika helyett őrölt fekete- vagy fehér borssal is fűszerezhetjük.
Különböző apróra feldarabolt zöldségeket is főzhetünk a zöldbablevesbe, például: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, burgonya.
A levest sűríthetjük pépesített zöldbabbal is a rántás helyett. Ekkor a puhára főtt zöldbab egyharmad részét egy botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a leveshez.
A rántás készítéséhez használhatunk napraforgó olajat, olíva olajat, sertészsírt, illetve esetleg más zsiradékot is.
Egyéb receptek

Zöldborsóleves
Készíthetjük galuskával, vajas galuskával, csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is...

Meggyleves
Az elkészült meggylevest alacsony hőmérsékleten, 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Üdítő, frissítő hatása így érvényesül...

Frankfurti leves
Az elkészült frankfurti levest még forrón tálaljuk. A tetejét kevés tejföllel díszíthetjük. Friss kenyér jól illik...