Zöldbableves

Egy finom zöldbableves recept, aminek a készítése is egyszerű. Tálalhatjuk csipetkével, galuskával, valamint kolbásszal vagy virslivel is gazdagíthatjuk. Igény szerint főzhetünk a levesbe apróra darabolt sárgarépát, zellert, burgonyát stb.

Zöldbableves

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

600 g friss zöldbab, 40 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 5-10 g konyhasó, 50 ml étolaj, 40 g finomliszt, 3 g fűszerpaprika-őrlemény, 300 ml tejföl, 15 ml ecet (10 %-os, elhagyható), 1 csomó petrezselyemzöld, 1500 ml ivóvíz

Zöldbableves készítése

1. A zöldségeket, megtisztítjuk, megmossuk. A friss zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk a hosszirányra kissé rézsútosan (ferdén). A vöröshagymát és petrezselyemzöldet egészen apróra vágjuk. A fokhagymát pépesítjük vagy apróra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű edényben felforraljuk a vizet vagy a zöldség alaplevet. Hozzáadjuk az előkészített zöldbabot és gyakori keverés mellett puhára főzzük.

3. Közben egy serpenyőben zsemleszínű rántást készítünk. Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyakori keverés mellett addig pirítjuk, amíg világosbarna színű (zsemleszínű) nem lesz. Az elkészült rántáshoz hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát és petrezselyemzöldet, valamint a fokhagymapépet és a fűszerpaprikát, majd félre tesszük és lehűtjük.

4. A langyosra hűlt rántáshoz hozzákeverjük a simára dolgozott tejfölt. Álandó keverés mellett a rántást felhígítjuk a megpuhult zöldbab főzőlevének egy részével (nagyjából 2 merőkanálnyi mennyiség elegendő).

5. A felhígított rántást, folyamatos keverés mellett, a forrásban lévő leveshez öntjük. Az egészet ismét felforraljuk, a levest besűrítjük és néhány percig még gyenge forrásban tartjuk. Közben kevés sóval, esetleg ecettel ízesítjük.

Tippek, javaslatok zöldbableves készítéséhez

A zöldbableves készíthető, illetve tálalható levesbetéttel is (például galuskával vagy külön kifőzött csipetkével). Igény szerint kolbászt vagy virslit is főzhetünk a levesbe.

Az ivóvíz helyet csontlé, zöldség alaplé vagy csirke alaplé is használható a leves készítéséhez.

A fűszerpaprika helyett őrölt fekete- vagy fehér borssal is fűszerezhetjük.

Különböző apróra feldarabolt zöldségeket is főzhetünk a zöldbablevesbe, például: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, burgonya.

A levest sűríthetjük pépesített zöldbabbal is a rántás helyett. Ekkor a puhára főtt zöldbab egyharmad részét egy botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a leveshez.

A rántás készítéséhez használhatunk napraforgó olajat, olíva olajat, sertészsírt, illetve esetleg más zsiradékot is.

Zöldbableves