Tippek, tanácsok gombás párolt rizs készítéséhez

A gombás párolt rizs köretként remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé. Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.

Tálaláskor az elkészült gombás párolt rizst egy vékonyan kivajazott formába, csészébe töltjük és kissé bele is nyomkodjuk. Ezután a rizzsel töltött formát egy tányérra borítjuk, majd a formát óvatosan eltávolítjuk. A félgömb alakú rizshalom tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.

A rizs főzővizét a só helyett vagy mellett húsleveskockával is ízesíthetjük. Illetve a víz helyet akár csontlé is használható.