Gombás párolt rizs recept

Egy finom gombás párolt rizs recept, aminek a készítése is egyszerű.

Gombás párolt rizs
Gombás párolt rizs

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

A párolt rizshez

A díszítéshez

A párolt gombához

Gombás párolt rizs készítése

  1. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, leöblítjük, majd egészen apróra feldaraboljuk. A megmosott és lecsepegtetett petrezselyemzöldet felaprítjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 160 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük.
  2. A konzerv gombát egy szűrőbe borítjuk és lecsepegtetjük. Ha friss gombát használunk, akkor a gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel töltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük, majd egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. Ezután a megtisztított és lecsepegtetett gombát apró kockákra felvágjuk.
  3. Ezt követően elkészítjük a párolt rizst. Egy megfelelő méretű lábasban a vizet felforraljuk, közben sóval ízesítjük. Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az előkészített rizst és közepes hőfokon, állandó keverés mellett üvegesre pirítjuk. Miután a víz felforrt hozzákeverjük a pirított rizst, majd az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
  4. Amíg a rizs párolódik, addig elkészítjük a párolt gombát. Egy serpenyőben kevés olajat vagy vajat felmelegítünk, majd az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombát és közepes hőfokon, időnként megkeverve néhány perc alatt puhára pároljuk. Közben ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd miután elkészült felaprított petrezselyemzöldet keverünk hozzá.
  5. A rizst a főzési idő vége felé leellenőrizzük, hogy kellően megpuhult és felszívta-e az összes folyadékot. Ha úgy látjuk, hogy elkészült, akkor az edényt kivesszük a sütőből és egy húsvilla vagy evővilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Ezután az elkészült párolt rizshez hozzáadjuk a puhára párolt gombát és az egészet jó alaposan összekeverjük. Közben, kóstolás után – ízlés szerint – sóval és őrölt fekete borssal még ízesíthetjük.

Tippek, tanácsok gombás párolt rizs készítéséhez

  • A gombás párolt rizs köretként remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé. Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.
  • Tálaláskor az elkészült gombás párolt rizst egy vékonyan kivajazott formába, csészébe töltjük és kissé bele is nyomkodjuk. Ezután a rizzsel töltött formát egy tányérra borítjuk, majd a formát óvatosan eltávolítjuk. A félgömb alakú rizshalom tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
  • A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.
  • A rizs főzővizét a só helyett vagy mellett húsleveskockával is ízesíthetjük. Illetve a víz helyet akár csontlé is használható.