Tippek, tanácsok paprikás burgonya készítéséhez

Az elkészült paprikás burgonya akkor jó, ha a leve pörköltszerű, tartalmas és sűrű. Főzés közben a burgonya, a főzővíz jelentős részét magába szívja. Ez a felszívott vízmennyiség természetesen függ a burgonya fajtájától és minőségétől is. A paprikás burgonyát szabad tűzön, bográcsban is könnyen elkészíthetjük.

A kolbász és a virsli közül az egyiket vagy akár mindkettőt el is hagyhatjuk. Kolbász és virsli nélkül a paprikás burgonyát köretként is kínálhatjuk, fogyaszthatjuk, főleg párolt húsok és sültek mellé. Kolbászból és virsliből inkább kevesebbet tegyünk, de jó minőségűt és jó ízűt, mert nagyon elnyomhatja a kész paprikás burgonya ízét.

A paprikás burgonya mellé jól illik 1-2 puha szelet, finom kenyér, különböző savanyúságok (csemegeuborka, kovászos uborka, káposztasaláta, uborkasaláta, céklasaláta, stb.). Tálaláskor díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, paprika és paradicsom szeletekkel.

Akik csípősen szeretik, azok tehetnek bele egészben vagy darabolva kevés erős paprikát, chilit.

Arra figyeljünk, hogy ne öntsünk hozzá túl sok vizet, mert akkor nem lesz jó sűrű a szaftja, hanem túlságosan híg, inkább leves szerű lesz az elkészült paprikás krumpli.

Akiket zavar a paradicsom héja, azok mielőtt a paradicsomot feldarabolnák, távolítsák el azt. A legegyszerűbben ezt úgy tehetjük meg, hogy a paradicsom alján, a héját kereszt alakban kissé bevágjuk, majd rövid időre forró vízbe dobjuk. Ezután hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Ettől a paradicsom héja fellazul, megráncosodik, és így könnyen lehúzhatjuk azt.

Az étolaj helyett használhatunk sertészsírt, de akár kevés füstölt szalonnát is, amit apróra felkockázunk, majd a zsírját kisütjük és ezen a zsiradékon pirítjuk meg a vöröshagymát.

A friss paradicsom és paprika helyett használhatunk lecsót is.

Dúsíthatjuk a paprikás burgonyát galuskával (nokedlivel), házi készítésű vagy készen kapható száraztésztával, amit külön megfőzünk és az elkészült paprikás krumpliba belekeverünk. Készíthetünk és főzhetünk bele akár csipetkét is.

A burgonyát nem feltétlenül muszáj cikkekre vágni. Olyan alakúra és méretűre formázhatjuk, amilyenre csak szeretnénk. Vághatjuk hasábra, vékony szeletekre, karikákra, nagyobb kockákra, de az apróbb szemű burgonyát (főleg az újburgonyát) akár egészben is hagyhatjuk. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy ha túlságosan vékonyra vagy apróra daraboljuk, akkor a krumpli könnyen szétfőhet, összetöredezhet és a végeredmény így inkább paprikás burgonyapép lesz.

Paprikás burgonya újburgonyából

Ha újburgonyából készítjük a paprikás krumplit, akkor vegyük figyelembe, hogy az újkrumpli kevesebb folyadékot képes felszívni. Ezért a főzéshez kevesebb vizet használjunk, mert különben túl híg, levesszerű lesz a szaftja. Esetleg adhatunk hozzá kevés étkezési keményítőt, ha túl hígnak éreznénk.