Paprikás krumpli recept

Egy finom paprikás krumpli recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Paprikás krumpli
Paprikás krumpli

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 45 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra 15 perc

Recept hozzávalók

A kolbászos-virslis változathoz

Paprikás krumpli elkészítése

  1. A burgonyát meghámozzuk, az apróbbakat egyben is hagyhatjuk, a nagyobbakat cikkekre vágjuk, a túl hosszú cikkeket még tovább daraboljuk, majd alaposan megmossuk és leöblítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd apróra feldaraboljuk. A zöldpaprikát megmossuk a szárrészt és a magházat eltávolítjuk, majd apróra felkockázzuk. A paradicsomot szintén megmossuk, a csumáját kivágjuk, és ezt is apróra feldaraboljuk. A kolbász és a virsli héját eltávolítjuk, majd vékonyra felkarikázzuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. Egy nagyobb edényben kevés sertészsírt vagy étolajat felhevítünk, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és gyakori keverés mellett, közepes hőfokon aranysárgára pirítjuk. Ezután az edényt a tűzhelyről levesszük és a pirított hagymához hozzákeverjük a fűszerpaprikát, a felkarikázott kolbászt, majd kevés hideg vízzel felöntjük. Az edényt visszarakjuk a tűzhelyre és a pörköltalapról néhány perc alatt a vizet elpárologtatjuk, lassan zsírjára pirítjuk.
  3. A kolbászos pörköltalaphoz hozzáadjuk az előkészített burgonyát. Sóval, őrölt köménnyel, felaprított fokhagymával ízesítjük és az egészet jó alaposan összekeverjük. Lefedve, mérsékelt hőfokon, nagyjából 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Ezután az egészet óvatosan összeforgatjuk, és még körülbelül 5 percig fedő alatt pároljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy a burgonyás keveréket majdnem teljesen ellepje a víz.
  4. A paprikás krumplit lassan, egyenletesen, fedővel lefedve körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. Természetesen a főzési idő függ a burgonyadarabok méretétől és a krumpli fajtájától. Főzés közben többször óvatosan megrázzuk, esetleg megkeverjük, hogy a krumpli egyenletesen puhuljon, és persze vigyázunk, hogy az alja le ne égjen. Amikor már elég puhának érezzük a burgonyát, akkor hozzákeverjük a felkarikázott virslit és ezután még körülbelül 5 percig főzzük. Közben megkóstoljuk, és ha még szükséges, akkor ízesítjük.

Tippek, tanácsok paprikás krumpli készítéséhez

  • Az elkészült paprikás krumpli akkor jó, ha a leve pörköltszerű, tartalmas és sűrű. Főzés közben a burgonya, a főzővíz jelentős részét magába szívja. Ez a felszívott vízmennyiség természetesen függ a krumpli fajtájától és minőségétől is.
  • A paprikás krumplit szabad tűzön, bográcsban is könnyen elkészíthetjük.
  • A kolbász és a virsli közül az egyiket vagy akár mindkettőt el is hagyhatjuk. Kolbász és virsli nélkül a paprikás burgonyát köretként is kínálhatjuk, fogyaszthatjuk, főleg párolt húsok és sültek mellé. Kolbászból és virsliből inkább kevesebbet használjunk, de jó minőségűt és jóízűt, mert nagyon elnyomhatja a kész paprikás krumpli ízét.
  • A paprikás krumpli mellé jól illik 1-2 szelet finom kenyér, illetve különböző savanyúságok (csemegeuborka, kovászos uborka, káposztasaláta, uborkasaláta, céklasaláta). Tálaláskor díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, paprika és paradicsom szeletekkel.
  • Akik csípősen szeretik, azok tehetnek bele egészben vagy darabolva kevés erős paprikát, chilit.
  • Arra figyeljünk, hogy ne öntsünk hozzá túl sok vizet, mert akkor nem lesz jó sűrű a szaftja, hanem túlságosan híg, inkább leves szerű lesz az elkészült paprikás krumpli!
  • A sertészsír helyett használhatunk napraforgóolajat, de akár kevés füstölt szalonnát is. A szalonnát apróra felkockázunk, majd a zsírját kisütjük és ezen a zsiradékon pirítjuk meg a vöröshagymát.
  • A paradicsom héját felhasználás előtt akár el is távolíthatjuk. A friss paradicsom és paprika helyett használhatunk lecsót is.
  • Dúsíthatjuk a paprikás burgonyát galuskával (nokedlivel), házi készítésű vagy készen kapható száraztésztával, amit külön megfőzünk és az elkészült paprikás krumpliba belekeverünk. Készíthetünk és főzhetünk bele akár csipetkét is.
  • A burgonyát nem feltétlenül muszáj cikkekre vágni. Olyan alakúra és méretűre formázhatjuk, amilyenre csak szeretnénk. Vághatjuk hasábra, vékony szeletekre, karikákra, nagyobb kockákra, de az apróbb szemű burgonyát (főleg az újburgonyát) akár egészben is hagyhatjuk. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy ha túlságosan vékonyra vagy apróra daraboljuk, akkor a krumpli könnyen szétfőhet, összetöredezhet és a végeredmény így inkább paprikás burgonyapép lesz.

Paprikás krumpli újburgonyából

  • Ha újburgonyából készítjük a paprikás krumplit, akkor vegyük figyelembe, hogy az újkrumpli kevesebb folyadékot képes felszívni. Ezért a főzéshez kevesebb vizet használjunk, mert különben túl híg, levesszerű lesz a szaftja. Esetleg adhatunk hozzá kevés étkezési keményítőt, ha túl hígnak éreznénk.