Rizibizi recept

Egy finom rizibizi recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Rizibizi
Rizibizi

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 30 perc

Elkészítési idő

kb. 50 perc

Recept hozzávalók

Rizibizi elkészítése

  1. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra felkockázzuk. A zöldborsót átválogatjuk, megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra feldaraboljuk. A sütőt előmelegítjük 160 °C hőmérsékletre. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet. Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
  3. A forró sóval ízesített vízhez hozzáadjuk a pirított rizst, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
  4. Amíg a rizs elkészül, addig megpároljuk a zöldborsót. Egy serpenyőben kevés vajat felhevítünk. Az apróra felvágott hagymát a vajon kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a friss zöldborsót és lefedve, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Közben sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
  5. A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Az elkészült párolt rizshez hozzákeverjük a puhára párolt zöldborsót és a reszelt sajtot, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.

Tippek, tanácsok rizibizi készítéséhez

  • A rizibizi köretként remekül illik, különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé (például: Fasírt és Kijevi csirkemell (jércemell) mellé). Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.
  • Tálaláskor az elkészült rizibizit egy vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel vagy reszelt sajttal.
  • A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.
  • A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a rizibizi készítéséhez.