Rizibizi

Egy finom rizibizi recept, aminek a készítése is egyszerű.

Rizibizi
Rizibizi

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 30 perc

Elkészítési idő

kb. 50 perc

Recept hozzávalók

Rizibizi készítése

1. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra felkockázzuk. A zöldborsót átválogatjuk, megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra feldaraboljuk. A sütőt előmelegítjük 160 °C hőmérsékletre. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet. Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.

3. A forró sóval ízesített vízhez hozzáadjuk a pirított rizst, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.

4. Amíg a rizs elkészül, addig megpároljuk a zöldborsót. Egy serpenyőben kevés vajat felhevítünk. Az apróra felvágott hagymát a vajon kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a friss zöldborsót és lefedve, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Közben sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

5. A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Az elkészült párolt rizshez hozzákeverjük a puhára párolt zöldborsót és a reszelt sajtot, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.

Tippek, tanácsok rizibizi készítéséhez

A rizibizi köretként remekül illik, különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé (például: Fasírt és Kijevi csirkemell (jércemell) mellé). Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.

Tálaláskor az elkészült rizibizit egy vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel vagy reszelt sajttal.

A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.

A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a rizibizi készítéséhez.