Egy finom rizibizi recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 30 perc
Elkészítési idő
kb. 50 perc
Recept hozzávalók
- 400 g rizs (hosszú szemű)
- 800 ml ivóvíz
- 30 ml napraforgóolaj (vaj)
- 15 g konyhasó
- 30 g vöröshagyma
- 200 g zöldborsó
- 20-30 g vaj (napraforgóolaj)
- 50 g sajt
- 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
Rizibizi elkészítése
- A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra felkockázzuk. A zöldborsót átválogatjuk, megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra feldaraboljuk. A sütőt előmelegítjük 160 °C hőmérsékletre. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
- Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet. Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
- A forró sóval ízesített vízhez hozzáadjuk a pirított rizst, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
- Amíg a rizs elkészül, addig megpároljuk a zöldborsót. Egy serpenyőben kevés vajat felhevítünk. Az apróra felvágott hagymát a vajon kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a friss zöldborsót és lefedve, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Közben sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
- A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Az elkészült párolt rizshez hozzákeverjük a puhára párolt zöldborsót és a reszelt sajtot, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.
Tippek, tanácsok rizibizi készítéséhez
- A rizibizi köretként remekül illik, különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé (például: Fasírt és Kijevi csirkemell (jércemell) mellé). Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.
- Tálaláskor az elkészült rizibizit egy vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel vagy reszelt sajttal.
- A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.
- A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a rizibizi készítéséhez.