Tippek, tanácsok sütőtökkrémleves készítéséhez

Az elkészült levest még forrón tálaljuk. Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekockát szórhatunk a tányérba adagolt sütőtökkrémleves tetejére, ami nagyon jól illik hozzá. Valamint díszíthetjük kevés apróra vágott kaporral vagy petrezselyemzölddel és pirított tökmaggal is. Locsolhatunk a tetejére még kevés tejszínt, amivel különböző mintákat is készíthetünk a leves felületére.

A leves készítéséhez cukor helyett vagy mellett mézet is használhatunk.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre csontlé és nem is szeretnénk készíteni, akkor a sütőtökkrémleves készítéséhez használhatunk megtisztított és apróra feldarabolt zöldségeket (zellergumót, sárgarépát, petrezselyemgyökeret). Valamint akár leveskockát is (de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát). Így még ízletesebb végeredményt kapunk.

A már legírozott, montírozott levest már nem szabad forralni, mert a leveshez kevert tejszín, tojássárgája és vaj kicsapódik a krémlevesben. Amennyiben nem szeretnénk azonnal elfogyasztani az egészet, akkor csak annyit legírozzunk és montírozzunk, amennyit el is fogyasztunk egyszerre. Ha mégis fel szeretnénk melegíteni fogyasztás előtt a már legírozott, montírozott levest, akkor azt megtehetjük, csak ügyeljünk arra, hogy nehogy túlhevítsük.

Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekocka készítése

A szikkadt zsemlét vagy kenyeret vékonyan meghámozzuk. A hámozott zsemléből vagy kenyérből nagyjából 5 mm vastag szeleteket, majd a szeletekből 5 mm széles csíkokat vágunk. Végül a csíkokból egyenletes 5 mm élhosszúságú kockákat vágunk.

Egy serpenyőben kevés vajat felolvasztunk, majd hozzáadjuk a kenyér- vagy zsemledarabokat, amiket gyakori keverés mellett szép aranysárgára pirítunk. (Az a serpenyő is megfelelő, amiben a rántást készítettük csak töröljük tisztára a belsejét papírtörlővel.)