Tippek, tanácsok zöldborsóleves készítéséhez

Az elkészült levest még forrón tálaljuk. Tálaláskor a tányérokba szedett zöldborsóleves tetejét kevés apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük.

A zöldborsólevest készíthetjük friss vagy fagyasztott (mirelit) zöldborsóból. Esetleg, ha más nincs, akkor az üveges zöldborsóbefőttel vagy konzerv zöldborsóval is megpróbálkozhatunk, de ezeket ne pároljuk sokáig. Csak a galuskaszaggatás előtt néhány perccel tegyük a levesbe a lecsepegtetett zöldborsót különben szét fog főni.

A hagyományos galuska (nokedli) helyet levesbetétnek készíthetünk vajas galuskát, csipetkét, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is főzhetünk a zöldborsólevesbe.

A levest vöröshagymával, és fűszerpaprikával is ízesíthetjük. A hagymát apróra vágva, olajon kissé megpárolva vagy egészben is belefőzhetjük a levesbe.

Az étolaj helyett vajat is használhatunk. Ilyenkor levesbetétnek a hagyományos galuska (nokedli) helyett vajas galuskát is készíthetünk, valamint 2 dl tejjel (vagy tejszínnel) is dúsíthatjuk a levest.

Zöldborsóleves készítése leöregedett zöldborsóból

Ha a zöldborsó, amit be tudtunk szerezni már nem túl zsenge, hanem kissé leöregedett, nehezen puhuló, akkor előnyösebb megoldás, ha a zöldborsót és a zöldségeket a csontlében vagy vízben tesszük fel főni. A főzőlevet sóval és cukorral ízesítjük és a zöldségeket puhára főzzük. Közben egy serpenyőben az olajból és a lisztből világos rántás készítünk, amihez hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd hideg vízzel felhígítjuk. Ezzel a rántással sűrítjük be a levest, amit a rántás hozzáadása után még legalább 5 percig forralunk. Közben kóstolás után ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

Vajas galuska készítése

Hozzávalók: 2 tojás, 100 g liszt, 60 g vaj, 5 g só

A puha vajat egy keverőtálban habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a felütött tojásokat, sóval ízesítjük és az egészet jól összekeverjük. Ezután a vajas-tojásos masszába belekeverjük a lisztet. A vajas galuskatésztát vizezett galuskaszaggató deszkáról vagy nagyobb lyukméretű galuskaszaggatóval, esetleg vizezett kanál segítségével beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.
A vajas galuskát úgy is elkészíthetjük, hogy a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások sárgáját a puha vajjal habosra keverjük, amit sóval ízesítünk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd lazán belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Így lazább szerkezetű vajas galuskát kapunk.