Nudli

Egy finom nudli recept (más néven angyalbögyörő, krumplis nudli, burgonyanudli, burgonyametélt), aminek a készítése is egyszerű. A hagyományos burgonyás gyúrt tésztából készült nudlikat vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk, majd a tetejére fahéjas porcukrot szórunk. Desszertként vagy főételként is fogyaszthatjuk.

Nudli
Nudli

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 60 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

A burgonyás gyúrt tésztához:

1 kg burgonya, 250 g finomliszt, 25 g vaj (sertészsír), 2 db tyúktojás, 15 g konyhasó


A pirított zsemlemorzsához:

50 g vaj (sertészsír), 150 g zsemlemorzsa


A nudlik főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó


A megszóráshoz:

100 g porcukor, 2-3 g őrölt fahéj

Nudli készítése

1., A megmosott burgonyát, a héjában puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk, egy burgonyanyomóval- vagy szűrőn áttörjük, és szétterítve lehűtjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A teljesen lehűlt, áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a felkockázott zsiradékot, a sót és a tojásokat, majd az egészet egynemű, sima, csomómentes tésztává gyúrjuk (gépet is használhatunk). A meggyúrt tésztát gömb alakúra formázzuk, majd letakarva 10-15 percig pihentetjük.

3., Közben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. A zsiradékot felmelegítjük egy serpenyőben, majd a zsemlemorzsát gyakori keverés mellett világosbarnára pirítjuk benne.

4., A pihentetett burgonyás tésztát lisztezett felületen 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk. Ezután nagyjából 30-50 milliméteres csíkokra, majd a tésztacsíkokat 5-6 mm széles metéltekre vágjuk. Ezeket lisztezett felületen egyenként megsodorjuk a tenyerünkkel (így szebb formájuk lesz).

5., A formázott nudlikat (angyalbögyörőket) enyhén sós, forrásban lévő vízben, néhány perc alatt megfőzzük. Amikor a nudlik közepe is kellően megfőtt (ezt 1-2 nudli kettévágása után ellenőrizhetjük), leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a pirított zsemlemorzsával.

Tippek, javaslatok nudli készítéséhez

Tálaláskor, az elkészült nudli (angyalbögyörő) tetejére fahéjas porcukrot szórunk, esetleg lekvárt adunk mellé, és még melegen fogyasztjuk. Szilvás gombóc mellé is készíthetjük.

Az áttört burgonya készítésekor törekedni kell rá, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne, mert különben a tészta túlságosan lágy és nehezen formázható lesz. Ekkor több lisztet kell hozzáadni, amitől viszont megváltozik a tészta állaga.

A tészta készítéséhez réteslisztet is használhatunk, a finomliszt egyharmad része helyett.

Igény szerint, a tésztát és a pirított zsemlemorzsát zsiradék hozzáadása nélkül is készíthetjük.