Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 1 óra 30 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók
A tésztához:
1 kg burgonya, 250 g finomliszt, 25 g vaj (sertészsír), 2 db tyúktojás, 15 g konyhasó
A szilvás töltelékhez:
300 g szilva, 100 g porcukor, 2-3 g őrölt fahéj
A pirított zsemlemorzsához:
50 g vaj (sertészsír), 150 g zsemlemorzsa
A szilvás gombócok főzéséhez:
4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó
Szilvás gombóc készítése
1., A burgonyát megmossuk, majd héjában puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk és azonnal burgonyanyomóval- vagy szűrőn áttörjük, szétterítjük és lehűtjük. Közben a szilvát megmossuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., A kihűlt, áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a felkockázott zsiradékot, a sót és a tojásokat, majd az egészet éppen csak addig gyúrjuk, amíg egynemű, sima, csomómentes tésztát nem kapunk (gépet is használhatunk). A meggyúrt tésztát gömb alakúra formázzuk, majd letakarva 10-15 percig pihentetjük.
3., Közben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és gyakori keverés mellett világosbarnára pirítjuk.
4., A pihentetett burgonyás tésztát lisztezett felületen 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd 8x8 centiméteres négyzetekre felvágjuk.
5., A kimagozott, fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket a négyzetek közepére helyezzük. A tészta sarkait a szilvára hajtjuk, majd a tészta széleit és az összeérő sarkokat finoman összenyomkodjuk. Ezután a tenyerünkben gömbölyűre formázzuk a szilvás gombócokat.
6., A formázott gombócokat, kisebb adagokban, néhány perc alatt, megfőzzük, a gyenge forrásban tartott, enyhén sós vízben. Amikor a gombócok a víz felszínére jönnek, egy szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk őket.
Megjegyzés
Tálaláskor, az elkészült szilvás gombóc tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk és még melegen fogyasztjuk.
Fontos, hogy az áttört burgonyában minél kevesebb nedvesség maradjon, mert különben a tészta lágy és nehezen formázható lesz (így több lisztet kell hozzáadni), illetve főzés után rágóssá válhat.
A finomliszt egyharmad része helyett használhatunk réteslisztet is a tészta készítéséhez.
Igény szerint a tésztát és a pirított zsemlemorzsát zsiradék hozzáadása nélkül is készíthetjük.
A gombócok főzésekor ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon túl erősen, különben egymásnak ütődhetnek, megsérülhetnek, és széteshetnek.
A szilvás gombóchoz hasonló módon készíthetünk barackos-, túrós- vagy lekváros gombócot is.
A szilvás gombóc mellé nudli (angyalbögyörő) is készíthető, melyet esetleg a gombóc készítésekor fel nem használt, maradék tésztából is megformázhatunk.