Szilvás gombóc

Egy finom szilvás gombóc recept, aminek a készítése is egyszerű. A hagyományos burgonyás gyúrt tésztából készült gombócokat, fahéjas porcukorral ízesített szilvával töltjük és vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor a tetejére fahéjas porcukrot szórunk. Desszertként vagy főételként is fogyaszthatjuk.

Szilvás gombóc
Szilvás gombóc

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 1 óra 30 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

A tésztához:

1 kg burgonya, 250 g finomliszt, 25 g vaj (sertészsír), 2 db tyúktojás, 15 g konyhasó


A szilvás töltelékhez:

300 g szilva, 100 g porcukor, 2-3 g őrölt fahéj


A pirított zsemlemorzsához:

50 g vaj (sertészsír), 150 g zsemlemorzsa


A szilvás gombócok főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó

Szilvás gombóc készítése

1., A burgonyát megmossuk, majd héjában puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk és azonnal burgonyanyomóval- vagy szűrőn áttörjük, szétterítjük és lehűtjük. Közben a szilvát megmossuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A kihűlt, áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a felkockázott zsiradékot, a sót és a tojásokat, majd az egészet éppen csak addig gyúrjuk, amíg egynemű, sima, csomómentes tésztát nem kapunk (gépet is használhatunk). A meggyúrt tésztát gömb alakúra formázzuk, majd letakarva 10-15 percig pihentetjük.

3., Közben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és gyakori keverés mellett világosbarnára pirítjuk.

4., A pihentetett burgonyás tésztát lisztezett felületen 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd 8x8 centiméteres négyzetekre felvágjuk.

5., A kimagozott, fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket a négyzetek közepére helyezzük. A tészta sarkait a szilvára hajtjuk, majd a tészta széleit és az összeérő sarkokat finoman összenyomkodjuk. Ezután a tenyerünkben gömbölyűre formázzuk a szilvás gombócokat.

6., A formázott gombócokat, kisebb adagokban, néhány perc alatt, megfőzzük, a gyenge forrásban tartott, enyhén sós vízben. Amikor a gombócok a víz felszínére jönnek, egy szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk őket.

Megjegyzés

Tálaláskor, az elkészült szilvás gombóc tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk és még melegen fogyasztjuk.

Fontos, hogy az áttört burgonyában minél kevesebb nedvesség maradjon, mert különben a tészta lágy és nehezen formázható lesz (így több lisztet kell hozzáadni), illetve főzés után rágóssá válhat.

A finomliszt egyharmad része helyett használhatunk réteslisztet is a tészta készítéséhez.

Igény szerint a tésztát és a pirított zsemlemorzsát zsiradék hozzáadása nélkül is készíthetjük.

A gombócok főzésekor ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon túl erősen, különben egymásnak ütődhetnek, megsérülhetnek, és széteshetnek.

A szilvás gombóchoz hasonló módon készíthetünk barackos-, túrós- vagy lekváros gombócot is.

A szilvás gombóc mellé nudli (angyalbögyörő) is készíthető, melyet esetleg a gombóc készítésekor fel nem használt, maradék tésztából is megformázhatunk.