Paradicsomsaláta
Egy finom hagyományos paradicsomsaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A vöröshagymával, petrezselyemzölddel fűszerezett, ecetes salátalében érlelt szeletelt paradicsom az egyik legkedveltebb savanyúság.
Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 15 perc Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
- 600 g paradicsom,
- 30-50 g vöröshagyma,
- 1 kis csomó petrezselyemzöld,
- 1 csipetnyi őrölt fekete bors,
- 20 ml étolaj
A salátaléhez:
- 250 ml ivóvíz,
- 10 ml ételecet (10 %-os),
- 5 g konyhasó,
- 15 g kristálycukor
Paradicsomsaláta készítése
1., A paradicsomsaláta készítését a salátalé összeállításával kezdjük. Több részletben, hozzákeverünk a kimért vízhez, annyi ecetet, cukrot és sót, amennyivel elérjük, hogy egy számunkra megfelelő kellemesen édes-savanyú ízt kapjunk.
2., Az alap salátaléhez hozzákeverjük az étolajat, a finomra vágott (vagy szeletelt) vöröshagymát és petrezselyemzöldet, az őrölt fekete borsot, majd lefedve hűtőbe tesszük és lehűtjük.
3., A paradicsomot megmossuk, a csumáját kivágjuk, igény szerint meghámozzuk (paradicsom hámozása), majd egyenletes vastagságú szeletekre vágjuk.
4., Tálaláskor a paradicsomszeleteket tányérokra helyezzük, majd a lehűtött salátalével meglocsoljuk (figyeljünk rá, hogy egyenletesen jusson mindenhova salátalé, szeletelt hagyma és petrezselyemzöld).
Tippek, javaslatok paradicsomsaláta készítéséhez
Tálalás és fogyasztás előtt rövid ideig akár érlelhetjük is a salátalében a felszeletelt paradicsomot.
A vöröshagyma és a petrezselyemzöld helyett esetleg metélőhagymát is használhatunk. Igény esetén az ételecetet helyettesíthetjük fehérborecettel is (nagyjából dupla mennyiség szükséges belőle).
A paradicsomokat hámozva vagy hámozás nélkül is felhasználhatjuk a saláta készítéséhez. Kellemesebb fogyasztani a hámozott szeleteket, viszont elkészíteni gyorsabb és egyszerűbb hámozás nélkül.