Rizibizi
Egy finom rizibizi recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként remekül illik, különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
400 g rizs (hosszú szemű), 800 ml ivóvíz, 30 ml napraforgóolaj (vaj), 15 g konyhasó, 30 g vöröshagyma, 200 g zöldborsó, 20-30 g vaj (napraforgóolaj), 50 g sajt, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors, 1 kis csomó petrezselyemzöld
Rizibizi készítése
1. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra felkockázzuk. A zöldborsót átválogatjuk, megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra feldaraboljuk. A sütőt előmelegítjük 160 °C hőmérsékletre. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet. Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
3. A forró sóval ízesített vízhez hozzáadjuk a pirított rizst, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
4. Amíg a rizs elkészül, addig megpároljuk a zöldborsót. Egy serpenyőben kevés vajat felhevítünk. Az apróra felvágott hagymát a vajon kissé megpároljuk, majd hozzáadjuk a friss zöldborsót és lefedve, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Közben sóval, őrölt fekete borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
5. A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Az elkészült párolt rizshez hozzákeverjük a puhára párolt zöldborsót és a reszelt sajtot, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.
Tippek, javaslatok rizibizi készítéséhez
A rizibizi köretként remekül illik, különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé (például: fasírt és kijevi csirkemell mellé). Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.
Tálaláskor az elkészült rizibizit egy vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel vagy reszelt sajttal.
A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.
A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a rizibizi készítéséhez.