Tejszínes barnamártás

Egy finom tejszínes barnamártás recept, aminek a készítése is egyszerű. Nagyon jól illik különböző sült húsok mellé, svéd húsgolyó kísérőjeként pedig szinte nélkülözhetetlen.

Tejszínes barnamártás
Tejszínes barnamártás

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés: 10 perc Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

20 g vaj, 20 g finomliszt, 400 ml marha alaplé, 50 ml tejszín, 2 teáskanál szójaszósz, 1 csipetnyi őrölt fekete bors

Tejszínes barnamártás készítése

1. A tejszínt és a marha alaplevet felmelegítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a lisztet, majd rövid ideig pirítjuk.

3. A keverék első felhabzása után, folyamatos keverés közben, hozzáadjuk a felmelegített marhahúslevest, majd az egészet felforraljuk, besűrítjük.

4. Ekkor hozzáadjuk a meleg tejszínt és a mártást még legalább 5 percig gyenge forrásban tartjuk. Közben szójaszósszal és őrölt fekete borssal ízesítjük.

Tippek, javaslatok tejszínes barnamártás készítéséhez

Az elkészült tejszínes barnamártást még melegen tálaljuk és fogyasztjuk. Ahogy hűl az állaga egyre sűrűbbé fog válni. Nagyon jól illik különböző sült húsok mellé, svéd húsgolyó kísérőjeként pedig szinte nélkülözhetetlen.

Marha alaplé hiányában használhatunk más alapleveket (csontlé, zöldség alaplé) vagy esetleg húsleveskockát is, melyet forró vízben feloldunk.

A mártást igény szerint almaszósszal is ízesíthetjük.

Tejszínes barnamártás
Tejszínes barnamártás