Svéd húsgolyó

Egy finom svéd húsgolyó recept, aminek a készítése is egyszerű. Szinte elmaradhatatlan kísérője a tejszínes barnamártás. Köretként nagyon jól illik mellé burgonyapüré, petrezselymes burgonya, sós burgonya, vagy más burgonyaköret, valamint vörösáfonya.

Svéd húsgolyó
Svéd húsgolyó

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc + pihentetés | Sütés: 20+30 perc | Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Recept hozzávalók

500 g darálthús (marhahús, sertéshús), 100 g vöröshagyma, 150 ml tehéntej, 75 g zsemlemorzsa, 1 db tyúktojás, 10-15 g konyhasó, 1-2 g őrölt fekete bors


A sütéshez:

50 ml étolaj (vaj)

Svéd húsgolyó készítése

1., A vöröshagymát megtisztítjuk, majd egészen apróra daraboljuk. Egy serpenyőben, kevés vajban vagy étolajban, mérsékelt hőfokon puhára pároljuk (nem kell barnára pirítani). Amíg hűl, a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A tejhez hozzákeverjük a zsemlemorzsát, majd rövid ideig állni hagyjuk (éppen csak addig, ameddig a morzsa felszívja a tejet).

3., Egy megfelelő méretű edényben alaposan összekeverjük az egészen finomra darált marha- vagy sertéshúst (esetleg a kettő keverékét), a tejbe áztatott zsemlemorzsát, a párolt vöröshagymát és a tojást. Közben sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük (szegfűbors is kerülhet bele).

4., Megnedvesített kézzel, nagyjából 2 cm átmérőjű (20-30 g-os) golyókat formázunk a keverékből, majd egy tányérra helyezzük. Sütés előtt a húsgolyókat hűtőben 1-2 órán keresztül pihentetjük, hűtjük (ez segít megtartani a formájukat majd sütés közben).

5., Egy serpenyőben felhevítjük az étolajat (esetleg vajat vagy a kettő keverékét). Közepes hőfokon a húsgolyók felületét mindenhol szép aranybarnára pirítjuk (egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben).

6., A megpirult húsgolyókat egy hőálló tálba vagy tepsibe helyezük. Alufóliával lefedjük, majd 180 °C-ra melegített sütőbe helyezzük 30 percre (így a húsgolyók belül is biztos jól át fognak sülni).

Tippek, javaslatok svéd húsgolyó készítéséhez

Az elkészült svéd húsgolyó szinte elmaradhatatlan kísérője a tejszínes barnamártás, amit addig el is készíthetünk, amíg a húsgolyók a sütőben sülnek. Köretként nagyon jól illik mellé burgonyapüré, petrezselymes burgonya, sós burgonya, hagymás tört burgonya vagy esetleg más burgonyaköret, valamint vörösáfonya.

Nyersen soha ne kóstolgassuk az összeállított húsgolyó keverékét! Ha bizonytalanok vagyunk az ízesítésével kapcsolatban, akkor végezzünk próbasütést. Formázzunk egy kisméretű húsgolyót, amit alaposan süssük meg a kóstolás előtt.

Igény szerint a húsgolyókat 1-2 gerezd pépesített fokhagymával is ízesíthetjük.