Zöldborsófőzelék
Egy finom zöldborsófőzelék recept, aminek a készítése is egyszerű. A főzeléket rántással és habarással is sűríthetjük.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
1000 g zöldborsó, 60 g vaj (vagy étolaj), 60 g finomliszt, 40 g kristálycukor, 15 g konyhasó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 liter ivóvíz (alaplé)
Zöldborsófőzelék készítése
1. A friss zsenge zöldborsót átválogatjuk, megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A petrezselyemzöldet szintén megmossuk, majd apróra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy megfelelő méretű edényben a zsiradékot felmelegítjük. Hozzáadjuk a zöldborsót, az apróra vágott petrezselyemzöldet és kevés vizet vagy alaplevet öntünk hozzá. Fedő alatt, gyakori keverés mellett, puhára pároljuk a zöldborsót.
3. A fedőt eltávolítjuk és a felesleges folyadékot elpárologtatjuk. A lisztet rászórjuk a zöldborsóra, gyorsan összekeverjük, majd rövid pirítás után felöntjük vízzel (vagy zöldség alaplével, csontlével).
4. A főzeléket felforraljuk, besűrítjük, közben sóval, cukorral ízesítjük. Az elkészült zöldborsófőzelékbe végül kevés vajat is keverhetünk.
Tippek, javaslatok zöldborsófőzelék készítéséhez
A zöldborsófőzelék jól illik különböző sültek, fasírtgolyó, fasírt, sült virsli mellé is, de talán tükörtojással a legfinomabb.
A zöldborsófőzeléket készíthetjük friss vagy fagyasztott zöldborsóból. A fagyasztott zöldborsót ne olvasszuk fel, hanem még fagyott állapotban kezdjük főzni!
A víz helyett csontlé, csirke- vagy zöldség alaplé is használható, de akár húsleveskockát is használhatunk (1 liter vízhez 2 leveskocka). Így az elkészült zöldborsófőzelék még ízletesebb lesz. Valamint tejjel vagy tejszínnel is dúsíthatjuk a főzeléket.
A lisztszóráskor kevés (2 kávéskanál) fűszerpaprikával is ízesíthetjük, illetve színezhetjük a zöldborsófőzeléket. Ízlés szerint adhatunk még hozzá apróra felkockázott vöröshagymát, amit a zsiradékon megpárolunk, mielőtt a zöldborsót hozzáadnánk. Valamint ízesíthetjük még fokhagymával, lestyánnal, őrölt borssal is.
A zöldborsófőzeléket más módon is elkészíthetjük. Ekkor a zöldborsót, sóval és cukorral ízesített vízben vagy alaplében puhára főzzük, majd világos, petrezselymes rántással vagy esetleg habarással sűrítjük.