Tippek, tanácsok almás lepény készítéséhez

Az elkészült almás lepény tetejét nem szükséges porcukorral megszórni, mert az elfedné a mintával díszített, fényes, aranybarna felületét.

Akik kevesebb vajat szeretnének a tésztába tenni vagy csak még lazább szerkezetű, vastagabb tésztát szeretnének, azok a 300 g vaj helyett 200-250 g vajjal készítsék és keverjenek a liszthez egy csomag sütőport.

Az almát másféleképpen is előkészíthetjük. Hámozás után az almákat négyfelé vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Ezután vékony szeletekre felvágjuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az aprítást vagy lereszelést így végezhetjük akár géppel is. Valamint így nem fog még véletlenül sem almamag vagy magházdarab kerülni a töltelékbe. A szeletelt almát érdemes kissé megpárolni mielőtt tölteléknek felhasználnánk. A lereszelt almát viszont nem feltétlenül szükséges megpárolni. Elegendő, ha cukrozás és érlelés után a levét kinyomkodjuk.

A sárgabarackíz helyett használhatunk másfajta gyümölcsízt vagy lekvárt, de ha tehetjük, akkor használjunk almadzsemet vagy almalekvárt.

Akik nem szeretik a diót, azok használhatnak helyette búzadarát vagy édes morzsát (piskótamorzsa). Esetleg darált kekszet vagy zsemlemorzsát is.

A vaníliás cukor helyett használhatunk természetesen vanília rudat és jó minőségű vaníliaaromát is.

A vaj helyett esetleg használhatunk margarint is, de akkor a tészta is veszíteni fog a minőségből.