Almás lepény

Egy finom almás lepény recept, aminek a készítése is egyszerű.

Almás lepény
Almás lepény

Mennyiség:

kb. 35 szelet

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 50 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához

A tészta nyújtásához, formázáshoz

Az almatöltelékhez

A lekenéshez

Almás lepény készítése

1. Az almát, a citromot és a tojásokat alaposan megmossuk, a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A citrom héját vékonyan (csak a sárga részt) lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A dióbelet átválogatjuk, majd ledaráljuk. A hideg vajat (vagy margarint) a hűtőből elővesszük és 1,5-2 cm-es kockákra feldaraboljuk. Arra vigyázzunk, hogy a vaj nehogy túlságosan felmelegedjen, megolvadjon közben. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor felkockázva tegyük vissza a hűtőbe. A tésztához szükséges tojásokat egyesével feltörjük, majd a sárgájukat és a fehérjüket szétválasztjuk. Ezeknek a tojásoknak a fehérjére most nem lesz szükség. Azokat hideg helyre rakjuk és később más ételekhez, süteményekhez (például habcsók készítéséhez) felhasználjuk.

2. Elkészítjük az omlós tésztát. A lisztet egy keverőtálba vagy gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat és gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük és lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát. Nem kell teljesen simára kidolgozni, éppen csak addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze tudjuk állítani. Ezután a tésztát frissentartó fóliába vagy zacskóba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük, és legalább 30 percig ott pihentetjük.

3. Amíg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük az almatölteléket. A megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd nagyjából 3-4 mm vastag szeletekre daraboljuk (az almát akár nagy lyukméretű reszelőn is lereszelhetjük). Ezután a feldarabolt almát egy megfelelő méretű lábasba helyezzük, kevés citromlevet keverünk hozzá. Magas hőfokon felhevítjük, majd addig pároljuk, amíg az alma által engedett lé el nem párolog. Ekkor a tűzhelyről levesszük és hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a darált diót, valamint kóstolás után, az alma ízétől függően – ízlés szerint – kevés citromlevet. Az egészet alaposan összekeverjük, majd a keveréket kihűtjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-os hőmérsékletre. A pihentetett tésztát kissé átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot visszarakjuk a hűtőbe. A másik darabot, lisztezett nyújtódeszkán, 5-6 mm vastagságú, téglalap alakú lappá nyújtjuk egy nyújtófa segítségével. A kinyújtott tésztalapot a nyújtófára tekerve áthelyezzük egy megfelelő méretű sütőlemezre és ráterítjük. Egy villával nagyjából 5 centiméterenként megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 15 perc alatt elősütjük a tésztalapot (addig süssük amíg a felülete tapintásra nem nyomódik be), majd kivesszük és kihűtjük.

5. A kihűlt, elősütött tésztalap felületére egyenletesen rászórjuk az édes morzsa felét. (Ez lehet piskótamorzsa, darált keksz, vagy esetleg zsemlemorzsa. Az elősütésnek és az édes morzsának köszönhetően az almatöltelék nem fogja eláztatni a tésztalapot.) A kihűtött almatölteléket az édes morzsára borítjuk, majd egyenletesen elosztjuk, elsimítjuk. Az almatöltelék felületére egyenletesen rászórjuk a maradék édes morzsát. A hűtőben lévő maradék tésztát az előző tésztalaphoz hasonlóan kinyújtjuk, majd a töltelék felületére terítjük. A tésztalapot simára, egyenletesre igazítjuk. Ügyeljünk rá, hogy az élek és a sarkok pontosan fedjék egymást!

6. A tészta felületét ecset segítségével vékonyan bekenjük összekevert egész tojással. Egy evővilla (esetleg mártóvilla, húsvilla) vagy egy hullámos élű habkártya segítségével, egyenes vagy hullámos, nem túl mély barázdákat húzunk, esetleg rácsot készítünk, a tojással bekent tésztába. A feldíszített tésztalapot 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 35-40 perc alatt az almás lepényt készre sütjük.

7. Amikor már szép fényes és aranybarna a lepény teteje, kivesszük a sütőből és lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd körülbelül 10 percig hűlni hagyjuk. Ezután, még melegen, egyenletes nagyságú, négyzet vagy rombusz alakú szeletekre vágjuk. Ne hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, mert kihűlve a tészta kissé morzsálódik és törik! Úgy nem tudnánk szép, egyenes oldalú szeleteket vágni. A másik lehetőség, amit választhatunk, hogy az elkészült almás lepényt csak másnap szeleteljük fel, amikor a tészta már kissé megpuhult.

Tippek, javaslatok almás lepény készítéséhez

Az elkészült almás lepény tetejét nem szükséges porcukorral megszórni, mert az elfedné a mintával díszített, fényes, aranybarna felületét.

Az almás lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben terítjük rá a töltelékre, hanem a tésztát csíkokra vágjuk és a tésztacsíkokból rácsot készítünk. A kinyújtott tésztából egy derelyevágó, egy pizza szeletelő vagy egy éles kés segítségével 8-10 mm szélességű csíkokat vágunk, amiket akár rudakká is sodorhatunk. Ezeket a csíkokat vagy rudakat körülbelül 10 mm távolságra helyezzük el egymástól az almatöltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztacsíkok másik felét, szintén 10 mm távolságra egymástól. Az így kialakított tésztarácsot, egy kenőecset segítségével bekenjük felvert egész tojással, majd a lepényt az ismert módon készre sütjük.

Ha esetleg nem szeretnénk diót használni az almatöltelékhez, akkor használhatunk helyette annyival több almát, mint amennyi a dióbél mennyisége volt a receptben.

A fahéj mennyisége – ízlés szerint – esetleg növelhető vagy csökkenthető, illetve akár teljesen el is hagyható.

Az almatöltelékhez 50-100 g, megmosott, majd rövid ideig meleg vízben áztatott mazsolát is keverhetünk, illetve 1-2 csipetnyi őrölt szerecsendióval is ízesíthetjük.

A vaníliás cukor helyett használhatunk jó minőségű vanília aromát vagy fél vaníliarúdból kinyert magokat is.