Csontlé recept

Egy finom csontlé (alaplé) recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Csontlé
Csontlé

Mennyiség

kb. 3 liter

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 3 óra

Elkészítési idő

kb. 3 óra 30 perc

Recept hozzávalók

Csontlé elkészítése

  1. A csontokat nagyjából egyforma 8-10 cm-es darabokra vágjuk, ha szükséges. (A csontok darabolását lehetőleg csontfűrésszel végezzük! Így nem keletkeznek csontszilánkok.) A feldarabolt csontokat hideg vízzel megmossuk, majd egy megfelelő méretű fazékba tesszük. Felöntjük hideg vízzel és feltesszük főni. Nagyjából 2 perc forralás után a főzőlevet kiöntjük és a csontokat ismét megmossuk hideg vízzel.
  2. A forrázott és megmosott csontokat visszarakjuk a kiöblített fazékba. Hozzáöntünk 6 liter hideg vizet, majd magas hőfokon felforraljuk. (A víz mennyiségnek nagyjából a fele főzés közben el fog párologni. A vizet főzés közben is pótolhatjuk, ha esetleg nincs elég nagyméretű fazekunk.) Miután a lé felforrt a hőfokot lejjebb vesszük. Éppen csak annyira, hogy gyenge forrásban tartsuk a főzőlevet. A lé felületén keletkezett habot, egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk.
  3. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyjából egyforma méretű, kisebb-nagyobb darabokra vágjuk (akár egészben is hagyhatjuk a zöldségeket). Az előkészített zöldségeket körülbelül 90 perc főzés után hozzáadjuk a forrásban lévő csontléhez, majd még legalább 90 percig gyenge forrásban tartjuk a főzőlevet.
  4. Ezután a fazekat levesszük a tűzhelyről és egy szűrőkanál segítségével kivesszük belőle a csontokat és a nagyobb zöldségdarabokat, majd a csontlevet legalább 15-20 percig pihentetjük. A pihentetett csontlét egy merőkanállal óvatosan merve (Ne kavarjuk fel közben!) apró lyukméretű szűrőn (esetleg még tiszta konyharuhán vagy steril gézen) keresztül átszűrjük.

Tippek, tanácsok csontlé készítéséhez

  • A leszűrt csontlé (alaplé) különböző levesek (zöldborsóleves, frankfurti leves stb.), mártások, főzelékek (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék stb.), raguk (bolognai ragu), húsételek készítésénél használható fel.
  • Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert viszonylag elég jól tárolható. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk, de ha nem akarjuk a csontlevet néhány napon belül felhasználni, akkor kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk. Fagyasztva hónapokig is tárolható.
  • Csontlé készítéséhez, a sertéscsont helyett, az ételek jellegétől függően, használhatunk bármilyen más vágóállatoktól származó csontot (különösen marhacsont) vagy háziszárnyasoktól (tyúk, pulyka) származó csontokat.