Tippek, tanácsok Kijevi jércemell (csirkemell) készítéséhez

Az elkészült kijevi jércemellet (csirkemellet) rövid pihentetés után kissé ferdén felszeletelhetjük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és még forrón tálaljuk, fogyasztjuk. Köretként jól illik a Kijevi jércemell mellé a burgonyapüré, a petrezselymes burgonya, sült hasábburgonya, párolt rizs, tojásos rizs, rizibizi, gombás rizs, stb., vagy akár ezekből készített vegyes köret.

Ha nincs habzsákunk, akkor helyette akár egy tiszta zacskó is megteszi, aminek levágjuk az egyik sarkát. A töltelékből a húsok méretének megfelelő nagyságú rudakat is készíthetünk, amiket ha hűtőben lehűtünk, akkor kellően merevek és kemények lesznek ahhoz, hogy gyorsan a húsok belsejébe készített zsákokba tudjuk nyomni azokat.

Petrezselymes-fokhagymás fűszervaj töltelék

A húsokat (vagy csak közülük 1-2 darabot) megtölthetjük a vajas-sajtos töltelék helyett, petrezselymes-fokhagymás fűszervaj töltelékkel is. A 120 g puha vajból, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöldből és 2-3 gerezd fokhagymából fűszervajat készítünk. Kevés sóval és őrölt borssal ízesítjük, valamint esetleg kevés tárkonyt és mustárt is adhatunk hozzá.

Jércemell vagy csirkemell

A jércemell és a csirkemell között lényegében nem sok különbség van. A csirkék csak néhány héttel fiatalabbak a jércéknél. A növendék házityúkot 8-10 hetes koráig csirkének nevezik, majd amíg ivaréretté nem válik, és tojni nem kezd, addig pedig jércének hívják.