Zöldséges rizs
Egy finom zöldséges rizs recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
A párolt rizshez:
400 g rizs (hosszú szemű), 800 ml ivóvíz, 30 ml étolaj (vaj), 15 g konyhasó
A párolt zöldséghez:
30 g vöröshagyma, 200 g vegyes zöldség (zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, zeller), 20-30 g vaj (étolaj), 1 kis csomó petrezselyemzöld
Zöldséges rizs készítése
1. A rizst alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk és apróra vágjuk. A sütőt 160 °C-ra melegítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy megfelelő méretű, sütőálló edényben felforraljuk a sóval ízesített vizet. Közben, egy serpenyőben, kevés zsiradékon, néhány perc alatt üvegesre pirítjuk a rizst.
3. A forró, enyhén sós vízhez hozzáadjuk a pirított rizst, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedve az előmelegített sütőbe helyezzük, és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
4. Közben elkészítjük a párolt zöldséget. A serpenyőben, kevés zsiradékon, kissé megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót és az apró kockákra vágott zöldségeket. Rövid pirítás után, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kevés vizet öntünk hozzá, és lefedve, gyakori keverés mellett, puhára pároljuk a zöldségeket.
5. Az elkészült párolt rizst felkeverjük, fellazítjuk egy húsvillával. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket, majd az egészet alaposan összekeverjük. Kóstolás után, sóval ízesítjük, ha szükséges.
Tippek, javaslatok zöldséges rizs készítéséhez
Az elkészült zöldséges rizs köretként remekül illik különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé.
Tálaláskor, vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk az elkészült zöldséges rizst, majd egy tányérra borítjuk, és a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
A rizst nem muszáj sütőben párolni. Alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben, a fedőt lehetőleg ne emeljük fel, és a rizst ne keverjük meg! Miután a lángot elzártuk alatta, még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizsszemeket.
A víz helyet akár alaplevet (csontlé, csirke- vagy zöldség alaplé) is használhatunk a párolt rizs készítéséhez. Esetleg a só helyett vagy mellett húsleveskockával is ízesíthetjük.