Fasírtgolyó
Egy finom fasírtgolyó recept, aminek a készítése is egyszerű. Igény szerint készíthetjük marhahúsból, csirkehúsból stb., vagy akár ezek kombinációjából is.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús,
- 2 db zsemle (vagy 2 szelet kenyér),
- 100 g vöröshagyma (1 közepes fej),
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 2 db tyúktojás,
- 4 kávéskanál konyhasó,
- 2 kávéskanál fűszerpaprika,
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors,
- 1 kis csomó petrezselyemzöld,
- 1 kávéskanál majoránna,
- 1 csipetnyi őrölt köménymag
A fasírtok bevonásához:
- 100 g zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 0,8-1 liter napraforgóolaj (sertészsír)
Fasírtgolyó készítése
1., A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra feldaraboljuk, és kevés olajon puhára pároljuk (nem kell aranysárgára pirítani), majd hűlni félrerakjuk. A tojásokat és a petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, majd a petrezselymet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Vízbe áztatjuk a zsemlét vagy kenyeret. Ha teljesen megduzzadt, kinyomkodjuk és egy villával apró darabokra szaggatjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, egy kés lapjával összezúzzuk, majd apróra feldaraboljuk.
3., Egy keverőtálba tesszük a darált húst, az áztatott zsemledarabokat, a pirított hagymát, a fokhagymapépet, a felaprított petrezselyemzöldet, a külön kis tálba felütött tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és kevés őrölt köménnyel, majd az egészet kézzel vagy valamilyen segédeszközzel jó alaposan összedolgozzuk, hogy a massza egynemű legyen. Ha túl lágy lenne a massza és nehezen formázható, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.
4., Nedves kézzel a masszából körülbelül 3-5 cm átmérőjű golyókat formázunk a két tenyerünk között, majd a kis gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk úgy, hogy az teljesen befedje a külső felületüket.
5., Ezután a fasírtgolyókat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Közben időnként megforgatjuk, hogy a külső felületük szép egyenletesen barnuljon meg. Az elkészült fasírtokat papírtörlővel bélelt tányérra vagy egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges zsiradéktól megszabaduljunk.
Tippek, javaslatok fasírtgolyó készítéséhez
Ha bizonytalanok vagyunk a fasírt ízesítésével kapcsolatban és le szeretnék tesztelni, hogy milyen lesz a kisült fasírtok íze, akkor formázzunk egy apró kis fasírtgolyót. Ezt 1-2 perc alatt süssük meg, majd rövid pihentetés után kóstoljuk meg. Nyersen soha ne kóstoljuk meg a begyúrt fasírtmasszát!
Amennyiben 4-5 cm átmérőnél nagyobb gombócokat szeretnénk készíteni, akkor kissé lapítsuk el azokat (korong alakúra), hogy könnyebben átsüljön a belsejük is.
A zsemlét vagy kenyeret tejbe is áztathatjuk. Az áztatott zsemle vagy kenyér helyet használhatunk akár zsemlemorzsát is. Adjunk a húsos masszához annyit, hogy könnyen formázható legyen!
Ha a fasírthoz a darált húst nem vásároljuk, hanem otthon frissen daráljuk, akkor a hússal együtt ledarálhatjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a beáztatott zsemlét is.
Köretként jól illik mellé például burgonyapüré, sült hasábburgonya, párolt rizs, gombás párolt rizs, illetve remekül társítható különböző főzelékekkel is (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék).
Fasírtgolyó változatok
A sertéshús helyet készíthetjük marhahúsból, pulykahúsból, csirkehúsból vagy akár ezek kombinációjából is a fasírtgolyót. Dúsíthatjuk kevés császárszalonnával vagy baconnel is. Ha pulykahúsból vagy csirkehúsból szeretnénk fasírtot készíteni, akkor lehetőleg a combhúst válasszuk! A pulyka- vagy csirkemellből készített fasírt kissé száraz lesz.