Az elkészült csikóstokány leve sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen, a legjobb, ha az állaga nagyjából mártássűrűségű. Köretnek galuskát (nokedlit), párolt rizst vagy főtt burgonyát készítünk mellé. Tálaláskor a csikóstokány tetejére kevés tejfölt locsolhatunk. A sült szalonnával vagy zöldpaprika- és paradicsomdarabokkal is díszíthetjük.

A paradicsomot a legegyszerűbben úgy tudjuk meghámozni, hogy az alján, a paradicsom héját kereszt alakban kissé bevágjuk, majd rövid időre forró vízbe rakjuk. Ezután egy szűrőkanállal kiemeljük és hideg folyó víz alatt hirtelen lehűtjük, majd a fellazult, megráncosodott paradicsombőrt lehúzzuk.

Akik csípősen kedvelik, azok adhatnak még hozzá kevés chilit vagy más csípős paprikát.

A paradicsom és a paprika helyett télen, ha nehezen vagy túl drágán tudnánk csak beszerezni, akkor használhatunk lecsót is.