Tippek, tanácsok csikóstokány készítéséhez

Az elkészült csikóstokány leve sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen! A legjobb, ha az állaga nagyjából mártássűrűségű. Köretnek jól illik mellé a galuska (nokedli), párolt rizs vagy főtt burgonya. Tálaláskor a csikóstokány tetejére kevés tejfölt locsolhatunk. A sült szalonnával vagy zöldpaprika- és paradicsomdarabokkal is díszíthetjük.

A paradicsomot a legegyszerűbben úgy tudjuk meghámozni, hogy az alján, a héját, kereszt alakban kissé bevágjuk. Rövid időre forró vízbe rakjuk. Ezután egy szűrőkanállal kiemeljük és hideg folyó víz alatt hirtelen lehűtjük, majd a fellazult, megráncosodott paradicsombőrt lehúzzuk.

Akik csípősen kedvelik, azok adhatnak még hozzá kevés chilit vagy más csípős paprikát.

A paradicsom és a paprika helyett használhatunk lecsót is. Különösen télen, ha nehezen vagy csak túl drágán tudnánk csak beszerezni a friss zöldségeket.