Zúzapörkölt

Egy finom zúzapörkölt recept, aminek a készítése is egyszerű. Sokan idegenkednek a zúza fogyasztásától pedig egy igazán finom, jellegzetes ízű pörkölt készíthető belőle.

Zúzapörkölt

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Főzés: 2 óra Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Hozzávalók

1000 g csirkezúza, 50 g étolaj (sertészsír), 150 g vöröshagyma, 15 g fűszerpaprika-őrlemény, 5-10 g fokhagyma, 10-15 g konyhasó, 150 g zöldpaprika, 75 g paradicsom

Zúzapörkölt készítése

1. A csirkezúzát megmossuk, letisztítjuk, majd egyenletes nagyságú 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és apróra vágjuk vagy pépesítjük. A recept egyéb hozzávalói előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű edényben a zsiradékot felmelegítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk. Az edényt félrehúzzuk addig, amíg belekeverjük a fűszerpaprikát, és egészen kevés hideg vízzel felöntjük.

3. A pörköltalapot ezután addig forraljuk, amíg a víz elpárolog, vagyis zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az előkészített zúzát. Magas hőfokon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk, majd fokhagymával és kevés sóval ízesítjük.

4. Az edényt lefedjük, és a csirkezúzát, kevés lében, mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Főzés közben többször is a zsírjára pirítjuk, majd az elpárolgott levett, hideg vízzel vagy alaplével (csirke alaplé, csontlé), esetleg vörösborral pótoljuk.

5. A zúza párolása közben a zöldpaprika csumáját és magjai, valamint a paradicsom héját (esetleg a magjait is) eltávolítjuk, majd mindkettőt apróra vágjuk.

6. Az apróra feldarabolt paprikát és paradicsomot a zúza teljes puhulása előtt (körülbelül 60-90 perc párolás után) hozzáadjuk a pörkölthöz, majd az egészet készre főzzük (még nagyjából 30 perc). Közben, ha szükséges, sóval ízesítjük.

Tippek, javaslatok zúzapörkölt készítéséhez

Az elkészült zúzapörkölt mellé jól illik sós burgonya, tarhonya, galuska (nokedli), vagy más főtt tészta. Saláták vagy savanyúságok közül válaszható mellé például csemegeuborka, kovászos uborka, céklasaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, csalamádé is.

A készítés során, a sót, több részletben adjuk hozzá a zúzapörkölthöz. Akik csípősen szeretik, azok ízlés szerint erős paprikát is adhatnak hozzá, valamint igény szerint őrölt köménnyel is fűszerezhetik.

A friss zöldpaprika és paradicsom helyett használhatunk lecsót (120 g) és paradicsompürét (20 g) is.

Zúzapörkölt