Tippek, tanácsok sertéspörkölt készítéséhez

Az elkészült sertéspörköltet még forrón tálaljuk. Köretként jól illik mellé galuska (nokedli), sós burgonya, tarhonya vagy valamilyen főtt tészta. Díszíthetjük egy-két szelet paradicsommal és zöldpaprikával, valamint petrezselyemzölddel. Szinte bármilyen savanyúság nagyon jól illik a sertéspörkölt mellé (csemegeuborka, kovászos uborka, céklasaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, csalamádé, stb.).

A sertéshús párolásához használt víz vagy csontlé helyet, részben használhatunk 1-2 dl száraz vörösbort is. Ekkor a bor íze és zamata is a pörköltbe kerül, így az még ízletesebb lesz. A bor alkoholtartalmának jelentős része a főzés során el fog párologni, tehát amiatt nem kell tartani a használatától.

Sertéspörkölt tárolása, lefagyasztása

Az esetlegesen megmaradt sertéspörkölt mélyhűtve is tárolható. Nagyon jól fagyasztható és így akár több hétig is eltudjuk tárolni. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű sertéspörköltet készíteni és azt kisebb adagokban, felcímkézve lefagyasztani. Célszerű a címkére ráírni a doboz tartalmát és a készítési időpontot. Ez később még nagy segítségünkre lehet, amikor a fagyasztóban a zúzmarás, fagyott dolgok között keresgélünk. A lefagyasztott sertéspörköltből egészen rövid idő alatt készételt varázsolhatunk. Felolvasztás után csak fel kell hevíteni és valamilyen köretet kell készíteni mellé.